Психологічні механізми формування готовності до екстремальних ситуацій у працівників поліції - Іванцов, В. О.; Ivantsov, V. O.; Ільяшова, А. С.; Iliashova, A. S.; Аліна Сергіївна Ільяшова; Іванцов Володимир (Трансформаційні процеси безпекового середовища у воєнний час: зб. доп. за результатами Кругл. столу (м. Кам’янське, 20 берез. 2025 р.) / ГО «Молодіжна Організація Починаючих Лідерів. – Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. – С. 65-68, 2025)
Формування психологічної готовності працівників поліції до екстремальних ситуацій є важливою умовою ефективного виконання професійних обов’язків. Поліцейська діяльність пов’язана з постійним впливом стресових факторів, ризиком для життя та необхідністю швидкого прийняття рішень у нестандартних умовах. У зв’язку з цим важливим є дослідження психологічних механізмів, що забезпечують стійкість до стресу, адаптивність та оперативність реагування. До ключових психологічних механізмів готовності до екстремальних ситуацій відносять когнітивні, емоційно-вольові та поведінкові складові. Когнітивні механізми включають здатність до швидкого аналізу інформації, прогнозування розвитку подій, гнучке мислення та ефективне прийняття рішень у невизначених умовах. Важливу роль відіграє розвиток професійної інтуїції, що базується на досвіді та оперативному аналізі ситуацій. Емоційно-вольові механізми охоплюють здатність до самоконтролю, емоційну стійкість, мотивацію до виконання службових завдань та збереження внутрішньої рівноваги в умовах загрози. Поведінкові аспекти психологічної готовності визначаються рівнем розвитку навичок самоорганізації, взаємодії в команді та адаптивності до змінних умов. Формування психологічної готовності до екстремальних ситуацій базується на спеціальній підготовці, що включає психологічний тренінг, моделювання кризових ситуацій, навчання технікам стресостійкості та розвиток навичок саморегуляції. Комплексний підхід до підготовки працівників поліції дозволяє знизити рівень психологічного напруження, підвищити стресостійкість та сприяти ефективному виконанню службових завдань. Аналіз сучасних підходів до вивчення психологічних механізмів готовності до екстремальних ситуацій дозволяє виділити ключові аспекти розвитку професійної стійкості, що є важливими для підвищення ефективності діяльності поліції.

The formation of psychological readiness for extreme situations among police officers is a crucial factor in ensuring the effective performance of their professional duties. Police work is associated with constant exposure to stressful factors, life- threatening risks, and the need for quick decision-making in unpredictable conditions. Therefore, the study of psychological mechanisms that ensure stress resistance, adaptability, and rapid response is of particular importance. The key psychological mechanisms of readiness for extreme situations include cognitive, emotional-volitional, and behavioral components. Cognitive mechanisms involve the ability to quickly analyze information, predict the development of events, maintain flexible thinking, and make effective decisions under uncertainty. A crucial role is played by the development of professional intuition, which is based on experience and situational analysis. Emotional-volitional mechanisms encompass self-control, emotional resilience, motivation for service performance, and maintaining inner balance in threatening conditions. Behavioral aspects of psychological readiness are determined by the level of self-organization, teamwork, and adaptability to changing environments. The formation of psychological readiness for extreme situations is based on specialized training, including psychological training, crisis situation modeling, learning stress-resistance techniques, and developing self-regulation skills. A comprehensive approach to police training helps reduce psychological tension, enhance stress tolerance, and improve the efficiency of duty performance. The analysis of modern approaches to studying the psychological mechanisms of readiness for extreme situations highlights the key aspects of professional resilience development, which is essential for increasing the effectiveness of police activities.
Keywords: юридична психологія; Україна; психологічна готовність; екстремальні ситуації; працівники поліції; стресостійкість; когнітивні механізми; емоційна стійкість; поведінкові реакції; професійна адаптація; прийняття рішень; саморегуляція; Ukraine; psychology; National Police of Ukraine; psychological readiness; extreme situations; police officers; stress resistance; cognitive mechanisms; emotional resilience; behavioral responses; professional adaptation; decision-making; self-regulation