Органи правопорядку ЗУНР - Осадчий, Ю. Г.; Osadchyi, Yu. H. (Правова наука і державотворення в Україні в контексті інтеграційних процесів: матеріали ХІV Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 19-20 трав. 2023 р.). – Суми, 2023. – С. 18-19, 2023)
Значні заслуги у державному будівництві та забезпечення порядку в ЗУНР належали органам охорони правопорядку - народній міліції та, зокрема, Державній жандармерії. Нормативна база розбудови правоохоронних органів була покликана вирішити комплекс проблем, пов'язаних із визначенням їх місця в структурі державного механізму, набором правоохоронців на службу, підставами звільнення зі служби та умовами їх соціального захисту, а також підвищенням їх професійної підготовки.

Significant merits in state construction and maintenance of order in ZUNR belonged to law enforcement bodies - the people's militia and, in particular, the State Gendarmerie. The regulatory framework for the development of law enforcement agencies was designed to solve a complex of problems related to determining their place in the structure of the state mechanism, recruitment of law enforcement officers, grounds for dismissal from service and conditions of their social protection, as well as improving their professional training.

Значительные заслуги в государственном строительстве и обеспечения порядка ЗУНР принадлежали органам охраны правопорядка - народной милиции и, в частности, Государственной жандармерии. Нормативная база развития правоохранительных органов была призвана решить комплекс проблем, связанных с определением их места в структуре государственного механизма, набором стражей порядка на службу, основаниями увольнения со службы и условиями их социальной защиты, а также повышением их профессиональной подготовки.
Keywords: Україна; Історія. History. История; ЗУНР; органи охорони правопорядку; Західноукраїнська Народна Республіка; народна міліція; Команда Української Державної Жандармерії; жандармерія; правоохоронні органи; law enforcement agencies; Western Ukrainian People's Republic; gendarmerie; Западноукраинская Народная Республика; органы охраны правопорядка; жандармерия; Державна жандармерія