Мова права і юридична термінологія: особливості співвідношення - Лазарєв, В. В.; Lazariev, V. V.; Лазарєв Віктор Вікторович (Верховенство права: доктрина і практика в умовах сучасних світових викликів: матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Дніпро, 25 лют. 2022 р.). – Дніпро : Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2022. – С. 204-206, 2022)
Досліджено особливості мови права як елементу законодавчої техніки. Зауважено, що забезпечення повноти, чіткості та ясності правового регулювання є метою професіоналізації законотворчої мови. Наголошено на тому, що термінологія, що використовується в законодавчих текстах, є далеко не бездоганною як з точки зору юридичної техніки, так і з точки зору правил мови, що дуже негативно впливає на ефективність правових норм. Виокремлено недоліки термінології, що притаманні нормативно-правовим актам. Доведено, що чіткість нормативно-правового акту багато в чому залежить від особливостей мовного викладення тексту за допомогою яких ці дефініції знаходять відображення і письмово закріплюються.

The language of law as an element of legislative technique is studied. It is noted that ensuring the completeness, clarity and clarity of legal regulation is the goal of professionalization of legislative language. It is emphasized that the terminology used in legislative texts is far from perfect both in terms of legal technique and in terms of language rules, which has a very negative impact on the effectiveness of legal norms. It is proved that the clarity of the normative legal act largely depends on the peculiarities of the linguistic presentation of the text by which these definitions are reflected and fixed in writing.

Рассмотрен язык права как элемент законодательной техники. Отмечается, что обеспечение полноты, четкости и ясности правового регулирования является необходимой чертой языка законодательства. Отмечено, что терминология, используемая в законодательных текстах, далеко не безупречна как с точки зрения юридической техники, так и с точки зрения правил языка, что очень негативно влияет на эффективность правовых норм. Доказано, что четкость нормативно-правового акта во многом зависит от особенностей речевого изложения текста с помощью которых эти определения находят отражение и письменно закрепляются.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; мова; мова права; термін; юридична термінологія; нормативно-правовий акт; чіткість; законодавча техніка; language; language of law; term; legal terminology; normative legal act; clarity; legislative technique; язык; язык права; термин; юридическая терминология; нормативно-правовой акт; четкость; законодательная техника