Розвиток юридичної відповідальності у трудовому праві України за часів існування Російської імперії - Подорожній, Є. Ю.; Podorozhnii, Ye. Yu.; Подорожній Євген Юрійович (Науковий вісник публічного та приватного права. – 2017. – Вип. 6, т. 3. – С. 159-164, 2017)
У статті на основі аналізу наукової літератури розглянуто, як розвивався інститут юридичної відповідальності у трудовому праві України за часів існування Російської імперії. Доведено, що саме цей період став визначальним для становлення відповідальності у вітчизняному трудовому праві, як, власне кажучи, і для формування даної правової галузі загалом. Наголошено, що найважливішим аспектом даного періоду стало те, що відбувався поступовий відхід від забезпечення дисципліни праці кримінально-правовими засобами з одночасним підвищенням ролі трудо- та цивільно-правових механізмів.

In the article on the basis of the analysis of scientific literature the institute of legal responsibility in the labor law of Ukraine during the period of existence of the Russian Empire was developed. It is proved that this period has become crucial for the establishment of responsibility in domestic labor law, as, indeed, for the formation of this legal branch as a whole. It was emphasized that the most important aspect of this period was the fact that there was a gradual departure from the provision of discipline of of labor by criminal law, with the simultaneous increase of the role of labor and civil law mechanisms.

В статье на основе анализа научной литературы рассмотрено, как развивался институт юридической ответственности в трудовом праве Украины во времена существования Российской империи. Доказано, что именно этот период стал определяющим для становления ответственности в отечественном трудовом праве, как, собственно говоря, и для формирования данной правовой отрасли в целом. Отмечено, что важнейшим аспектом данного периода стало то, что происходил постепенный отход от обеспечения дисциплины труда уголовно-правовыми средствами с одновременным повышением роли трудо- и гражданско-правовых механизмов.
Keywords: Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; юридична відповідальність; юридическая ответственность; legal liability; нормативно-правовий акт; нормативно-правовой акт; normative legal act; Історія. History. История; украинские земли; українські землі; Ukrainian lands; Российская империя; Russian Empire; Російська імперія