Здійснення особистих немайнових прав осіб, що не досягли повноліття : автореф. дис. - Синєгубов, О. В.; Syniehubov, O. V.; Бандурка, О. М. - науковий консультант (Київ, 2015)
Дисертацію присвячено розробленню сучасної цивілістичної концепції немайнових прав осіб, що не досягли повноліття, як об’єктів цивільних правовідносин, яка містить доктринальне обґрунтування немайнових прав осіб, що не досягли повноліття, та особливостей їх реалізації, а також розкриває природу цивільних правовідносин, об’єктами яких виступають немайнові права осіб, що не досягли повноліття, сприяє впровадженню ефективних законодавчих рішень і вдосконаленню практики правозастосування у цій сфері. У роботі з’ясовано загальнотеоретичні засади інституту здійснення особистих немайнових прав осіб, що не досягли повноліття, та його проблематику. Визначено етапи становлення, розвитку та сучасний стан особистих немайнових прав в Україні, простежено розвиток уявлень та сучасних підходів до здійснення особистих немайнових прав дітей. З’ясовано специфіку осіб, що не досягли повноліття, як учасників особистих немайнових відносин, розкрито правову природу суб’єктивного особистого немайнового права дітей та його здійснення. Розкриті поняття, зміст та види особистих немайнових прав осіб, що не досягли повноліття, з’ясовано наявність обмежень особистих немайнових прав та межі їх здійснення. Окреслено правовий механізм здійснення особистих немайнових прав осіб, що не досягли повноліття, та теоретично обґрунтовано класифікацію таких особистих немайнових прав. Виявлено специфіку здійснення особистих немайнових прав, що забезпечують природне існування та соціальне буття осіб, що не досягли повноліття. Розкрито специфіку здійснення особистих немайнових прав дітей у сфері сімейних правовідносин. Простежено специфіку здійснення особистих немайнових прав дітей, що виникають на підставі створення результатів інтелектуальної, творчої діяльності. Проаналізовано здійснення посттанативних особистих немайнових прав осіб, що не досягли повноліття. Визначено шляхи удосконалення та перспективи розвитку правового регулювання забезпечення здійснення особистих немайнових прав осіб, що не досягли повноліття. Розроблено й обґрунтовано теоретичні та практичні рекомендації і пропозиції щодо вдосконалення цивільно-правового механізму забезпечення здійснення особистих немайнових прав дітей.

Thesis focuses on the basic conceptual principles and provisions of executing personal non-property rights of people who are underage; on finding weaknesses and gaps in the current legislation; on the development of the specific propositions concerning the ways and methods to address them. General theoretical principles of the institution of executing personal nonproperty rights of people who are underage and its problems are determined. The stages of formation, development and current state of personal non-property rights in Ukraine are revealed; the author has traced the development of concepts and modern approaches in executing personal non-property rights of children. Specifics of minors and juvenile persons as participants of personal non property relations are clarified; legal nature of subjective personal non-property rights of children and its execution. The concept, content and types of personal non-property rights of children are researched and determined; the presence of restrictions of moral no-property rights of children and limits of their execution are found out. Legal mechanism of executing personal non-property rights of people who are underage is outlined; the classification of personal non-property rights is elaborated. The author has revealed the specific of executing personal non-property rights that guarantee the natural existence and social being of persons who are underage. The specific of executing personal non-property rights of children in the sphere of family legal relations is found out. The author has traced the specificity of executing personal non-property rights of children, arising on the basis of creation of the results of intellectual and creative activity. The ways of improvement and perspectives of development of legal regulation of guaranteeing the execution of personal non-property rights of children are defined. Theoretical and practical recommendations and propositions for improving civil and legal mechanism of guaranteeing the execution of personal non-property rights of children are elaborated and grounded.

Диссертация посвящена разработке современной цивилистической концепции личных неимущественных прав лиц, не достигших совершеннолетия, как объектов гражданских правоотношений, которая содержит доктринальное обоснование личных неимущественных прав лиц, не достигших совершеннолетия, и особенностей их реализации, а также раскрывает природу гражданских правоотношений, объектами которых выступают личные неимущественные права лиц, не достигших совершеннолетия, способствует внедрению эффективных законодательных решений и совершенствованию практики правоприменения в этой сфере. В работе определены общетеоретические основы института осуществления личных неимущественных прав лиц, не достигших совершеннолетия, и его проблематика. Выявлены этапы становления, развития и современного состояния личных неимущественных прав в Украине. Определена также специфика лиц, не достигших совершеннолетия, как участников личных неимущественных отношений. Раскрыта правовая природа субъективного личного неимущественного права лиц, не достигших совершеннолетия, и его осуществления. Под понятием личных неимущественных прав лиц, не достигших совершеннолетия, в работе понимаются субъективные гражданские права, которые по своему содержанию тесно и неразрывно связаны с указанными лицами, лишены всякого экономического смысла, имеют срочный характер, принадлежат всем без исключения лицам, не достигшим совершеннолетия, и направлены на удовлетворение физических, духовных, нравственных, культурных, социальных и иных нематериальных потребностей (интересов). Также в работе установлено наличие ограничений личных неимущественных прав лиц, не достигших совершеннолетия, и границы их осуществления. Пределы осуществления субъективного права связаны с мерой возможности осуществления полномочий, предоставленных лицу законом, поскольку ограничения являются регулятивным средством сдерживания лица, что затрудняет возможности осуществления отдельных субъективных гражданских прав. Лица, не достигшие совершеннолетия, осуществляют предоставленные им законодательством личные неимущественные права в возрастных пределах (до достижения совершеннолетия), в пределах, установленных родителями или другими законными представителями, поскольку права несовершеннолетнего лица корреспондируются в их обязанности, а также в пределах установленной законом ответственности. Под ограничением осуществления личных неимущественных прав лиц, не достигших совершеннолетия, в исследовании понимается как поведение иных лиц, так и действия соответствующих органов, которые наделены властными полномочиями, которые направлены на предупреждение совершения лицами своих субъективных прав в полной мере. Определен правовой механизм осуществления личных неимущественных прав лиц, не достигших совершеннолетия, который рассматривается как законодательно обусловленный порядок организации юридических способов, средств и действий лиц, не достигших совершеннолетия, как участников гражданских правоотношений, который обеспечивает фактическое достижение правовой цели (получение личного неимущественного блага). Определены пути совершенствования и перспективы развития правового регулирования обеспечения осуществления личных неимущественных прав лиц, не достигших совершеннолетия. Разработаны и обоснованы теоретические и практические рекомендации и предложения по совершенствованию гражданско-правового механизма обеспечения осуществления личных неимущественных прав.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук
Execution of Personal Non-Property Rights of People who are Underage
Keywords: Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 12.00.03; особисті немайнові права; особи, що не досягли повноліття; цивільно-правовий механізм; правове регулювання; особисті немайнові права дітей; personal non-property rights; persons who are underage; civil legal mechanism; legal regulation; personal non-property rights of children; личные неимущественные права; лица, не достигшие совершеннолетия; гражданско-правовой механизм; правовое регулирование; личные неимущественные права детей