Особливості доказування у цивільних справах про визнання особи померлою, безвісно відсутньою - Ціпкайло, О. В.; Tsipkailo, O. V. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 17 травн. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 562-564, 2023)
Відзначено, що предметом доказування у справах про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою є сукупність матеріальних і правових фактів (обставин), з якими норми цивільного права пов’язують виникнення у суду законної презумпції безвісної відсутності особи або презумпції смерті відсутньої особи.

It is noted that the subject of proof in cases of recognition of physical a person is missing or declared dead is a set of material and legal facts (circumstances) with which the norms of civil law connect the emergence of a legal presumption in court unknown absence of a person or presumption of death of an absent person.

Отмечено, что предметом доказывания по делам о признании физической лица безвестно отсутствующими или объявления его умершим является совокупность материальных и правовых фактов (обстоятельств), с которыми нормы гражданского права связывают возникновение у суда законной презумпции безвестного отсутствия личности или презумпции смерти отсутствующего лица.
Keywords: доказування; proving; доказывание; безвісна відсутність; unknown absence; безвестное отсутствие; визнання особи померлою; recognition of a deceased person; признание лица умершим