Право на інтернет як базове право людини - Марчук, М. І.; Marchuk, M. I.; Марчук Микола Іванович (Протидія кіберзагрозам та торгівлі людьми: зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 26 листоп. 2019 р.). – Харків : ХНУВС, 2019. – С. 116-119, 2019)
В Україні доступ до мережі Інтернет не є таким, який гарантується державою на рівні з іншими правами людини. Отже, вірогідними лишаються такі ситуації, коли доступ до Інтернету може бути обмежений. Водночас віднесення доступу до Інтернету до прав людини автоматично унеможливить такі обмеження. Обмеження доступу до всесвітньої мережі Інтернет сьогодні переходить «із категорії недоцільного у категорію неприпустимого», оскільки запровадження такого механізму дозволить знехтувати правом на свободу слова, доступу до інформації тощо.

In Ukraine, access to the Internet is not guaranteed by the state along with other human rights. Therefore, there may be situations where access to the Internet may be limited. At the same time, classifying access to the Internet as a human right would automatically rule out such restrictions. Restriction of access to the World Wide Web today is moving “from the category of inappropriate to the category of unacceptable”, since the introduction of such a mechanism will make it possible to neglect the right to freedom of speech, access to information, etc.

В Украине доступ к сети Интернет не является гарантированным государством наравне с другими правами человека. Следовательно, возможны ситуации, когда доступ к Интернету может быть ограничен. В то же время отнесение доступа к Интернету к правам человека автоматически исключит такие ограничения. Ограничение доступа к всемирной сети Интернет сегодня переходит «из категории нецелесообразного в категорию недопустимого», поскольку введение такого механизма позволит пренебречь правом на свободу слова, доступ к информации и т.п.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; право на інтернет; права людини; Інтернет; право на интернет; права человека; Интернет; internet right; human rights; Internet