Виховна система сучасного ВНЗ: соціологічні аспекти аналізу : автореф. дис. - Бєлова, Л. О.; Bielova, L. O.; Белова, Л. А.; Астахова В. І. - науковий консультант (Харків, 2005)
Дисертацію присвячено розкриттю специфіки та суттєвих характеристик системи виховної роботи у сучасній вищій школі крізь призму трансформаційних процесів, які відбуваються як в українському суспільстві в цілому, так і в освітньому просторі. У дослідженні здійснено концептуалізацію виховного процесу у ВНЗ на засадах теоретичних конструктів відомого німецького соціолога Ю. Хабермаса. Доведено, що за сучасних умов ефективність вузівського виховання може бути досягнена завдяки набуттю ним рис комунікативної взаємодії між усіма суб’єктами навчально-виховного процесу, тобто дії, заснованої на невикривленій, непримусовій, вільній комунікації, на узгодженні цілей, форм та методів реалізації головної мети вищої освіти в нових соціокультурних умовах – формування майбутнього фахівця як професіонала, інтелігента та громадянина. Уперше у вітчизняній соціології розроблено комунікативну концепцію виховання, проведено емпіричну апробацію її елементів у процесі дослідження виховних практик, поширених у вищих навчальних закладах Харківського реґіону. На основі застосування концепції до аналізу отриманого емпіричного матеріалу визначено провідні тенденції виховного процесу у сучасній вищій школі України. The dissertation deals with describing specific and substantial characteristics of the education system in the modern high school through the prism of transformation processes which take place both in Ukrainian society on the whole and in educational sphere. Educating process conceptualizing has been carried out in the research, based on principles of theoretical constructs of U. Habermas, a well-known German sociologist. It has been proved that under modern conditions efficiency of higher institute education can be achieved due to its acquisition of communicative co-operation character between all subjects of educational and upbringing process. This cooperation should be based on the undistorted, unforced, free communication, on the sequence of aims, forms and methods of realizing the primary objective of higher education under new social and cultural conditions of forming the future specialist as a professional, an intellectual and a citizen. For the first time communicative conception of education has been developed in national sociology; empiric approbation of its elements has been carried out during the study of educating practical work, widespread in higher educational establishments of Kharkiv region. Leading tendencies in educational process in the modern high school of Ukraine have been determined on the basis of conception application to the empiric material analysis. Диссертация посвящена раскрытию специфики и сущностных характеристик системы воспитательной работы в современной высшей школе сквозь призму трансформационных процессов, происходящих как в украинском обществе в целом, так и в образовательном пространстве. Автором впервые в отечественной социологии разработана коммуникативная концепция воспитания на основе интегративной социологической теории Ю. Хабермаса, прежде всего его концепций коммуникативного действия и жизненного мира личности. проявляется в контексте педагогики партнерства. На основе анализа обширного эмпирического материала, полученного в ходе социологических исследований, проведенных при участии автора в вузах Харьковского региона с применением коммуникативной концепции воспитания, выявлены тенденции формирования вузовских воспитательных практик на основе принципов коммуникативного взаимодействия. Одновременно обнаружен ряд противоречий и проблем, тормозящих развитие зафиксированных тенденций. Сделаны выводы и сформулированы предложения относительно путей преодоления выявленных противоречий с целью создания культурно-образовательной среды, способной активизировать процессы становления вузовской системы воспитания как совокупности разнообразных форм и методов коммуникативного взаимодействия.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора соціологічних наук
The education system of a modern high school: sociological aspects of analysis
Бєлова, Л. О. Виховна система сучасного ВНЗ: соціологічні аспекти аналізу : автореф. дис. ... д-ра соціол. наук : 22.00.04 / Людмила Олександрівна Бєлова; Нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2005. - 39 с.
Keywords: Соціологія. Соціальна робота. Sociology. Social Work. Социология. Социальная работа; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 22.00.04; Україна. Ukraine. Украина; Освіта. Педагогіка. Education. Pedagogy. Образование. Педагогика; виховання; воспитание; education; вищі навчальні заклади; высшие учебные заведения; higher education institutions; комунікативна взаємодія; коммуникативное взаимодействие; communicative cooperation; комунікативна концепція виховання; коммуникативная концепция воспитания; communicative conception of education; життєвий світ студентства; жизненный мир студенчества; student life world; навчально-виховний процес; учебно-воспитательный процесс; educational process