Проблеми класифікації громадського контролю за діяльністю Національної поліції - Василенко, В. М.; Vasylenko, V. M. (Право.ua. - 2018. - № 3. - С. 220-225, 2018)
Проаналізовано підходи вчених до класифікації загально юридичної категорії «контролю». Представлено основні наукові погляди щодо видів громадського контролю за діяльністю органів державної влади. Сформовано та представлено новий концептуальний підхід до проблеми класифікації громадського контролю за діяльністю поліції та виділено основні різновиди цього контролю, а саме: 1) контроль з боку громадян, іноземців та осіб без громадянства; 2) контроль з боку громадських об’єднань; 3) контроль спеціалізованих громадських суб’єктів; 4) внутрішньовідомчий громадський контроль.

The approaches of scholars to the classification of the general legal category of “control” have been analyzed. The main scientific views on the types of public control over the activities of state authorities have been presented. The author has formed and provided a new conceptual approach to the problem of classifying public control over police activities and has singled out the main types of this control, namely: 1) control exercised by citizens, foreigners and stateless persons; 2) control exercised by public associations; 3) control exercised by specialized public entities; 4) interdepartmental public control.

Проанализированы подходы ученых к классификации юридической категории «контроля». Представлены основные научные взгляды по видам общественного контроля над деятельностью органов государственной власти. Сформирован и представлен новый концептуальный подход к проблеме классификации общественного контроля над деятельностью полиции и выделены основные разновидности этого контроля.
Problems of classifying public control over the activities of the National Police
Keywords: контроль; control; громадський контроль; public control; общественный контроль; класифікація; classification; классификация; Національна поліція України; National Police of Ukraine; Национальная полиция Украины