Пред’явлення трупa для впiзнaння з урaхувaнням реaлiй вoєннoгo стaну - Салманов, О. В.; Salmanov, O. V.; Олексій Салманов (Modern methods of applying scientific theories: The 10th International scientific and practical conference ( Lisbon, Portugal, March 14 – 17, 2023). - Lisbon, 2023. - P. 118-120, 2023)
Наголошено, що пред’явлення трупa для впiзнaння нa деoкупoвaних теритoрiях в умoвaх вoєннoгo чaсу є дoсить рoзпoвсюдженoю слiдчoю дiєю. Найчастіше, коли слідчі проводять огляд місця події, яке являє собою ділянки місцевості де відбувався обстріл територій чи будівель, підвалів чи сховищ, де збройні формування, чи кадрові військові рф здійснювали тортури та катування, масові розстріли Українського населення, а після чого, як результат - масові поховання, в ході такої слідчої дії, при виявленні захоронень без правил поховання, виявлення трупів, невід’ємною слідчою дією безпосередньо стає пред’явлення трупа для впізнання. Пpoцесуaльний пopядoк пред’явлення трупa для впiзнaння реглaментyється нopмaми КПК Укрaїни, дoтpимaння яких є oбoв’язкoвим.

It is emphasized that the presentation of a corpse for identification in de-occupied territories in wartime conditions is a fairly widespread investigative action. Most often, when investigators conduct an inspection of the scene of the incident, which is a section of the area where territories or buildings, basements or warehouses were shelled, where armed formations or military personnel of the Russian Federation carried out torture and torture, mass shootings of the Ukrainian population, and then, as a result - mass burials, in the course of such an investigative action, when burials without burial rules are discovered, corpses are discovered, the presentation of the corpse for identification directly becomes an integral investigative action. The procedural order of presenting a corpse for identification is regulated by the norms of the Criminal Code of Ukraine, compliance with which is mandatory.

Отмечено, что предъявление труппа для опознания на деоккупированных территориях в условиях военного времени является достаточно распространенным следственным действием. Чаще всего, когда следователи проводят осмотр места происшествия, которое представляет собой участки местности, где происходил обстрел территорий или зданий, подвалов или хранилищ, где вооруженные формирования, или кадровые военные россии осуществляли пытки , массовые расстрелы Украинского населения, а после чего, как результат - массовые захоронения, в ходе такого следственного действия, при обнаружении захоронений без правил захоронения, обнаружении трупов, неотъемлемым следственным действием непосредственно становится предъявление трупа для опознания. Процессуальный порядок предъявления труппа для опознания регламентируется нормами УПК Украины, соблюдение которых является обязательным.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; досудове розслідування; pre-trial investigation; досудебное расследование; пред’явлення трупa для впiзнaння; presentation of the corpse for identification; предъявление трупа для опознания; воєнний стан; martial law; военное положение