Світоглядно-понятійні та науково-теоретичні засади безпекової проблематики в Стародавньому світі - Загуменна, Ю. О.; Zagumenna, Yu. O.; Юлія Загуменна (Правовий часопис Донбасу. – 2021. – № 3 (76). – С. 9-18, 2021)
Досліджено світоглядно-понятійні та науково-теоретичні аспекти безпекової проблематики в Стародавньому світі. Проведено аналіз проблем генези та еволюції безпекової проблематики в історії політико-правової думки. Зазначено, що безпекова проблематика в межах давньосхідної політико-правової думки пройшла тривалий і складний шлях: від перших інтуїцій і «прозрінь» до розлогих розмірковувань на тему безпеки індивіда, суспільства й держави.

The worldview-conceptual and scientific-theoretical aspects of security issues in the Ancient World are studied. The analysis of the problems of genesis and evolution of security issues in the history of political and legal thought is carried out. It is noted that security issues within the framework of ancient Eastern political and legal thought have come a long and difficult way: from the first intuitions and "insights" to extensive considerations on the security of the individual, society and state.

Исследованы мировоззренчески-понятийные и научно-теоретические аспекты проблематики безопасности в Древнем мире. Проведен анализ проблем генезиса и эволюции проблематики безопасности в истории политико-правовой мысли. Отмечено, что проблематика безопасности в пределах древневосточной политико-правовой мысли прошла длительный и сложный путь: от первых интуиций и «прозрений» до пространных размышлений на тему безопасности индивида, общества и государства.
Worldview and conceptual, scientific and theoretical fundamentals of security issues in the Ancient World
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Історія. History. История; політико-правова думка; политико-правовая мысль; political and legal thought; безпека; безопасность; security; національна безпека; национальная безопасность; national security; інтелектуальна традиція; интеллектуальная традиция; intellectual tradition; світогляд; мировоззрение; outlook; поняття; понятие; concept; безпека людини; безопасность человека; human security; безпека держави; безопасность государства; state security; безпека суспільства; безопасность общества; security of society