Економічна складова юридичної особи: сучасний стан та особливості - Жорнокуй, Ю. М.; Zhornokui, Yu. M.; Жорнокуй, В. Г.; Zhornokui, V. H.; Сядриста, І. І.; Siadrysta, I. I.; Жорнокуй Юрій Михайлович; Жорнокуй Валентина Григорівна; Сядриста (Гришина) Ірина Ігорівна (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. – 2018. – № 3. – С. 394–401., 2018)
Проаналізовані окремі економічні характеристики юридичної особи. Досліджено питання власності як передумови виникнення та функціонування юридичної особи, відділення майна через конструкцію юридичної особи як економічний спосіб ухилення від відповідальності її учасників та вивчення юридичної особи як системи контрактів. Виділено фактори, що зумовлюють економічну складову юридичної особи: відносини власності як передумова виникнення та функціонування юридичної особи; відділення майна через конструкцію юридичної особи як економічний спосіб ухилення від відповідальності її учасників; юридична особа як система контрактів. Зроблено висновки, що: власність у рамках юридичної особи як економічна категорія виконує певну функцію, яка полягає у формуванні значного за обсягом капіталу на найвигідніших для всіх осіб, втягнутих у цей процес, умовах з метою максимально прибуткового його використання; виходячи з економічної складової, можна стверджувати, що юридична особа є виключно інструментом відокремлення майна, що здійснюється з метою обмеження ризику його втрати у процесі певної діяльності реальної (фізичної) особи; юридичну особу з економічного погляду можна розуміти як систему контрактів, що зумовлено взаємозв’язками між її засновниками (учасниками), особами, які нею управляють (менеджерами), і самою юридичною особою.

The author of the article has analyzed certain economic characteristics of a legal entity. The author has researched the issue of ownership as a precondition for the emergence and functioning of a legal entity, the division of property through the construction of a legal entity as an economic way of avoiding the liability of its participants and studying the legal entity as a system of contracts. Pointed factors that determine the economic component of a legal entity: property relations as a precondition for the emergence and functioning of legal entity; property division through the construction of legal entity as a an economic way of avoiding the responsibility of their participants; a legal entity as a system of contracts It has been concluded that: 1) the ownership within a legal entity as an economic category fulfills a certain function, which consists in the formation of a significant capital in terms of volume according to the most profitable conditions for all persons involved in this process, in order to maximize its profitable use; 2) based on the economic component, it can be argued that a legal entity is the sole instrument of separation of property, which is carried out in order to limit the risk of its loss in the process of certain activities of an individual; 3) a legal entity from the economic point of view can be understood as a system of contracts, due to the relationship between its founders (participants), the persons who manage it (managers) and the legal entity itself.

Проанализированы отдельные экономические характеристики юридического лица. Исследованы вопросы собственности как предпосылки возникновения и функционирования юридического лица, отделения имущества через конструкцию юридического лица как экономический способ уклонения от ответственности его участников и изучения юридического лица как системы контрактов. Сделаны выводы, что: собственность в рамках юридического лица как экономическая категория выполняет определенную функцию, состоящую в формировании значительного по объему капитала на наиболее выгодных для всех лиц, втянутых в этот процесс, условиях с целью максимально прибыльного его использования; исходя из экономической составляющей, можно утверждать, что юридическое лицо является исключительно инструментом отделения имущества, что осуществляется с целью ограничения риска его потери в процессе определенной деятельности реального (физического) лица; юридическое лицо с экономической точки зрения можно понимать как систему контрактов, что обусловлено взаимосвязями между его учредителями (участниками), лицами, управляющими ним (менеджерами) и самим юридическим лицом.
Economic composition of legal entity: modern state and features
Экономическая составляющая юридического лица: современное состояние и особенности
Keywords: економічна складова юридичної особи; підприємство; юридична особа; майно; власність; учасники; капітал; акціонерна власність; enterprise; legal entity; property; participants; capital; dominion; share ownership; предприятие; юридическое лицо; имущество; собственность; участники; капитал; акционерная собственность; Господарське право. Business Law. Хозяйственное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина