Город-Тайна-Любовь как основа поэтики исторических детективов Кшиштофа Бохуса - Черный, И. В.; Chornyi, I. V.; Чорний, І. В.; ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6079-1746 (Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Соціальні комунікації. - 2020. - Т. 31 (70), № 3, ч. 2. - С. 194-201, 2020)
Статтю присвячено творчості сучасного польського письменника Кшиштофа Бохуса. Розглянуто проблему генезису, жанрової специфіки історичного детективу у світовій літературі, дискусійні питання, пов’язані з його внутрішньожанровою типологією. Показано стан наукового освоєння жанру вітчизняним і зарубіжним літературознавством, а також місце ретрокриміналів у новітній польській літературі. Досліджено художні особливості циклу історичних детективів К. Бохуса про радника Крістіана Абелла, дія яких відбувається в Східному Помор’ї в 30–40-х роках ХХ століття. Основну увагу приділено особливостям відтворення письменником місцевого колориту й реконструкції характерів людей минулих епох. Проаналізовано компоненти Місто-Таємниця-Любов як основу поетики романів Бохуса. Твори письменника розглянуто в контексті аналогічних творів інших польських авторів (Марека Краєвського, Ришарда Цвірлея), що дало змогу визначити їхню своєрідність. Кшиштоф Бохус у своїх творах, що належать до циклу про радника Крістіана Абелла, спробував поєднати захопливу фабулу з елементами містики, нуару і любовно-сентиментального роману з етнографічними та краєзнавчими нарисами, розрахованими на інтелектуалів, які цікавляться новітньою історією Східного Помор’я. У відтворенні місцевого колориту Бохус використовує перш за все архітектурний, мальовничий і букіністичний екфразис, а також топоекфразис. Місто (Гданськ та його околиці) стає повноправним персонажем творів. Відмінною рисою історичних детективів письменника є те, що поряд із вигаданими героями, психологічно відповідними зображуваній епосі, на сторінках книг Бохуса виведено й реальних діячів історії (Геринга, Гітлера, гаулейтера Альберта Форстера), що надає розповіді більшої достовірності.

The article is devoted to the creative work of the contemporary Polish writer Krzysztof Bochus. The problems of genesis, genre specifcity of the historical detective story in world literature, and debatable issues related to its intra-genre typology are considered. The state of scientifc development of the genre by domestic and foreign literary criticism as well as the place of retro criminals in the latest Polish literature is shown. The artistic features of the historical detective cycle by K. Bochus about the councilor Christian Abell, the action of which takes place in Eastern Pomerania in the 30–40s of the XX century, are examined. The main attention is paid to the peculiarities of recreating the local color and the reconstruction of the characters of past eras people by the writer. The components City-Mystery-Love as the basis of the poetics of Bochus’ works are analyzed. The writer’s works are considered in the context of similar works by other Polish authors (Marek Krajewski, and Ryszard Schwirley), which made it possible to determine their originality. Krzysztof Bochus in his works, related to the cycle about the councilor Christian Abell, tried to combine a fascinating plot with the elements of mysticism, noir and a sentimental love novel with ethnographic and local history sketches intended for the intellectuals interested in the recent history of Eastern Pomerania. In the recreation of the local color, frst of all, Bochus uses architectural, picturesque and rare book ekphrasis and topoecphrasis. The city (Gdansk and its surroundings) becomes a full-ﬂedged character of the works. A distinctive feature of the writer’s historical detective stories is that along with the invented heroes, psychologically corresponding to the era depicted, the real historical fgures (Goering, Hitler, Gauleiter Albert Forster) are also represented on the pages of Bochus’ books, which gives the narration more credibility.

Статья посвящена творчеству современного польского писателя Кшиштофа Бохуса. Рассмотрена проблема генезиса, жанровой специфики исторического детектива в мировой литературе, дискуссионные вопросы, связанные с его внутренне жанровой типологией. Показано состояние научного освоения жанра отечественным и зарубежным литературоведением, а также место ретродетектива в новейшей польской литературе.
The City-Secret-Love as the basis of the poetics of the historical detectives of Krzysztof Bochus
Черный И. В. Город-Тайна-Любовь как основа поэтики исторических детективов Кшиштофа Бохуса / Черный И. В. // Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Соціальні комунікації. - 2020. - Т. 31 (70), № 3, ч. 2. - С. 194-201. - DOI: https://doi.org/10.32838/2663-6069/2020.3-2/31.
Keywords: Мова. Мовознавство. Літературознавство. Language. Linguistics. History and Criticism of Literature. Язык. Языкознание. Литературоведение; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; роман; ретродетектив; детектив; місцевий колорит; екфразис; топоекфразис; сюжет; образ; польська література; Місто-Таємниця-Любов; Бохус К.; історичний детектив; местный колорит; novel; historical mystery; mystery; coleur locale; ekphrasis; topoekphrasis; plot; image; City-Mystery-Love; Bochus K.; Polish literature; польская литература