До питання значення когнітивних механізмів у формуванні конфліктологічної культури особистості - Гіренко, С. П.; Girenko, S. P.; Сергій Гіренко (Психологія свідомості: теорія і практика наукових досліджень – 2017: Тези I міжнар. наук.-практ. конф. (м. Переяслав-Хмельницький, 21 берез. 2017 р.). – Переяслав-Хмельницький, 2017. – С. 122-125, 2017)
В тезах розглянуто психолого-педагогічні аспекти конфліктологічної культури особистості в контексті розвитку особливостей її когнітивних процесів. Визначено роль та особливості образів конфліктної ситуації в цілісній системі самосвідомості індивіда, зміст психологічної допомоги людині по роботі з руйнуючими переживаннями.

The thesis deals with the psychological and pedagogical aspects of the conflict culture of the personality in the context of the development of the features of its cognitive processes. The role and peculiarities of the images of the conflict situation in the integral system of the individual's self-awareness, the content of psychological help to a person in dealing with destructive experiences are defined.

В тезисах рассмотрены психолого-педагогические аспекты конфликтологической культуры личности в контексте развития особенностей ее когнитивных процессов. Определены роль и особенности образов конфликтной ситуации в целостной системе самосознания индивида, содержание психологической помощи человеку по работе с разрушающими переживаниями.
Keywords: Психологія. Рsychology. Психология; Освіта. Педагогіка. Education. Pedagogy. Образование. Педагогика; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; конфліктологічна культура; conflictological culture; конфликтологическая культура; конфліктна поведінка; конфликтное поведение; cognitive processe; когнитивные процессы