Психофізіологічні вимоги льотної професії до пілота цивільної авіації - Кошева, Ю. В.; Kosheva, Yu. V.; Кірюхіна, М. В.; Kiriukhina, M. V.; Хомяк, О. В.; Khomiak, O. V. (Авіація, промисловість, суспільство : матеріали ІV Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кременчук, 18 трав. 2023 р.). – Кременчук - Харків : ХНУВС, 2023. – С. 645-647, 2023)
Наголошено, що завдання забезпечення безпеки польотів вирішується вдосконаленням авіаційної техніки і пристосування її до вимог людини; раціоналізацією навчання і виховання льотних кадрів; психологічним відбором відповідного контингенту, включаючи відбір за допомогою засобів фізичної підготовки. Тому система вивчення особистості майбутніх спеціалістів цивільної авіації повинна спиратися на основні принципи і методи психології.

t is emphasized that the task of ensuring flight safety is solved by improving aviation equipment and adapting it to human requirements; rationalization of training and education of flight personnel; psychological selection of relevant contingents, including selection by means of physical training. Therefore, the system of studying the personality of future civil aviation specialists should be based on the basic principles and methods of psychology.

Отмечено, что задача обеспечения безопасности полетов решается усовершенствованием авиационной техники и приспособление ее к требованиям человека; рационализацией обучения и воспитания лётных кадров; психологическим отбором соответствующего контингента, включая отбор посредством средств физической подготовки. Поэтому система исследования личности будущих профессионалов гражданской авиации обязана опираться на главные принципы и способы психологии.
Keywords: психофізіологічні вимоги; psychophysiological requirements; психофизиологические требования; пілот; pilot; пилот; особистість; personality; личность; екстремальні умови; extreme conditions; экстремальные условия