Кримінальний радикалізм в установах виконання покарань: кримінологічні засади протидії : дисертація - Данильченко, П. Ю.; Danylchenko, P. Yu. (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2023)
Дисертація присвячена розробці кримінологічних засад протидії кримінальному радикалізму в установах виконання покарань на основі комплексної його кримінологічної характеристики, опису і пояснення стану, особливостей детермінаційного комплексу, напрямів і заходів обструкції. Визначено сутність та сформовано поняття радикалізму як соціальної практики відмежування та опозиціонування, яка виходить із заперечення наявного порядку (правового, політичного, економічного, морального тощо) та установки на зміну засновків суспільного співжиття, що реалізується через умовно інтенсивну активність щодо конструювання альтернативного порядку і його діяльнісну або символічну онтологізацію (вузьке бачення радикалізму); як антропологічно постійного прояву боротьби зі соціальною ентропією через невдоволення культурою, феномен цілеспрямованого, провокованого й конструйованого вивільнення соціальної енергії у напрямі суттєвих змін (відміни) культури на підставі передзаданого (установочного) мислення (широке бачення радикалізму). В індивідуальному вимірі радикалізм запропоновано розуміти як акт діалогічного існування у соціально-бунтівній формі, що переживається в особистісній установці на боротьбу, проявлену у контекстуально зумовленому, маніфестуючому максимальному згущенні волі до зміни самого цього контексту і реалізації проєкту свого майбутнього.

The dissertation is devoted to the development of criminological principles of combating criminal radicalism in penal institutions on the basis of its comprehensive criminological characteristics, description and explanation of the state, features of the deterministic complex, directions and measures of obstruction. The essence of radicalism is defined and the concept of radicalism is formed as a social practice of separation and opposition, which comes from the denial of the existing order (legal, political, economic, moral, etc.) and the attitude to change the foundations of social coexistence, which is realized through conditionally intensive activity in the construction of an alternative order and its active existence or symbolic ontologization (a narrow vision of radicalism); as an anthropologically permanent manifestation of the struggle against social entropy due to dissatisfaction with culture, the phenomenon of purposeful, provoked and constructed release of social energy in the direction of significant changes (removal) of culture on the basis of predetermined (establishment) thinking (broad vision of radicalism). In the individual dimension, radicalism is proposed to be understood as an act of dialogic existence in a socially-rebellious form, which is experienced in a personal attitude to struggle, manifested in a contextually conditioned, manifesting maximum concentration of the will to change this very context and realize the project of one's future.

Диссертация посвящена разработке криминологических принципов противодействия криминальному радикализму в учреждениях исполнения наказаний на основе комплексной его криминологической характеристики, описания и объяснения состояния, особенностей детерминационного комплекса, направлений и мер обструкции. Определена сущность и сформировано понятие радикализма как социальной практики отграничения и оппозиционирования, которая исходит из отрицания существующего порядка (правового, политического, экономического, морального и т.п.) и установки на смену основам общественного сожительства, реализуемого через условно интенсивную активность по конструированию альтернативного порядка и его деятельностную или символическую онтологизацию (узкое видение радикализма); как антропологически постоянного проявления борьбы с социальной энтропией из-за недовольства культурой, феномен целенаправленного, провоцированного и конструированного высвобождения социальной энергии в направлении существенных изменений (отмены) культуры на основании предзаданного (установочного) мышления (широкое видение радикализма). В индивидуальном измерении радикализм предложено понимать как акт диалогического существования в социально-мятежной форме, переживаемый в личностной установке на борьбу, проявленную в контекстуально обусловленном, манифестирующем максимальном сгущении воли к изменению самого контекста и реализации проекта своего будущего.
Criminal radicalism in institutions of execution of punishments: criminological principles of countermeasures
Keywords: Україна; Дисертації. Theses. Диссертации; 081 – Право; установа виконання покарань; penal institution; кримінальний радикалізм; засуджені; позбавлення волі; насильство; погроза; непокора; катування; кримінально-виконавче законодавство; протидія злочинності; війна; детермінанти; оцінка ризиків; повторне кримінальне правопорушення; безпека; ресоціалізація; пробація; звільнення; criminal radicalism; convicts; deprivation of liberty; violence; threat; disobedience; torture; criminal law; crime prevention; war; determinants; risk assessment; recidivism; security; resocialization; probation; release; учреждение исполнения наказаний; України; криминальный радикализм; пытки; противодействие преступности; повторное уголовное правонарушение