Тлумачення суспільного інтересу у межах справедливого розгляду цивільних справ - Довбенко, М. П.; Dovbenko, M. P. (Юридичний науковий електронний журнал. - 2024. - № 7. - С. 109-111, 2024)
Стаття присвячена аналізу судової аргументації при тлумаченні та застосування суспільних інтересів у їх значенні як критеріїв доступу до касаційного скарження та забезпеченню у зв’язку із цим права на справедливий судовий розгляд. Зважаючи на контекст використання відповідної оціночних понять, що становлять собою об’єкт судового захисту та водночас підстави процесуальних правообмежень, заначено про різноманітне та водночас не чітке тлумачення суспільних, публічних, державних інтересів, їх розмежування та співвідношення з іншими інтересами. Виокремлена теоретична та правозастосовна проблема засобів оцінки у практиці Верховного суду підстав застосування касаційних фільтрів. Автор аналізує новітні зміни до цивільного процесуального законодавства, зумовлені визнанням неконституційним окремих положень ЦПК України щодо малозначних справ. Зазначено, що уведення у правопорядок України малозначних справ взаємопов’язано з метою, завданнями цивільного судочинства, серед яких окрім оптимізації, прискорення розгляду нескладних справ виключне значення мають важливі його характеристики, якими позначається його завдання та мета: справедливість та ефективність. Виходячи зі складної системи підстав касаційного оскарження, які теоретично покликані забезпечувати його високий стандарт, констатовано неналежний рівень застосовування пропорційності, враховуючи не ціну позову, а й значення справи для сторін або суспільства. Зазначено, що ці положення мають зумовлювати не формальне, а більш послідовне застосування пропорційності як прояву процедурної справедливості щодо конкретної юридичної ситуації, у межах якої суду належить дати оцінку підстав допуску справи до касаційного перегляду. Автором наголошено, що слідування інституційному підходу через формальне викладення у судових рішення Верховного суду загального розуміння суспільних інтересів не спряє забезпеченню правової визначеності та справедливості процедури, єдиної правозастосовчої практики. Констатовано важливе значення дотримання алгоритму пропорційності для умотивованості судових рішень у контексті касаційного перегляду цивільних справ враховуючи фактичний підхід до тесту на пропорційність, який є одним із засобів процедурної справедливості та забезпечення верховенства права.

The article is devoted to the analysis of judicial argumentation in the interpretation and application of public interests in their meaning as criteria for access to a cassation appeal and ensuring in this connection the right to a fair trial. Taking into account the context of the use of the relevant evaluative concepts, which are the object of judicial protection and at the same time the basis of procedural legal restrictions, a diverse and at the same time unclear interpretation of public, state interests, their demarcation and correlation with other interests is assumed. The theoretical and law-enforcement problem of means of assessment in the practice of the Supreme Court of the grounds for applying cassation filters is singled out. The author analyzes the latest changes to the civil procedural legislation due to the recognition as unconstitutional of certain provisions of the Civil Procedure Code of Ukraine regarding minor cases. It is noted that the introduction of minor cases into the legal system of Ukraine is interconnected with the purpose and tasks of civil justice, among which, in addition to optimization, speeding up the consideration of uncomplicated cases, its important characteristics are of exceptional importance, which indicate its task and purpose: justice and efficiency. Based on the complex system of cassation appeal grounds, which are theoretically designed to ensure its high standard, an inappropriate level of proportionality application was established, taking into account not the price of the claim, but also the significance of the case for the parties or society. It is noted that these provisions should not require a formal, but a more consistent application of proportionality as a manifestation of procedural justice in relation to a specific legal situation, within which the court has to assess the grounds for admitting a case to cassation review. The author emphasized that following the institutional approach through the formal presentation of the general understanding of public interests in Supreme Court decisions will not help to ensure legal certainty and fairness of the procedure, uniform law enforcement practice. The importance of observing the proportionality algorithm for the motivation of court decisions in the context of cassational review of civil cases has been determined, taking into account the actual approach to the proportionality test, which is one of the means of procedural fairness and ensuring the rule of law.

Статья посвящена анализу судебной аргументации при толковании и применении общественных интересов в их значении как критериев доступа к кассационной жалобе и обеспечению в этой связи права на справедливое судебное разбирательство. Учитывая контекст использования соответствующих оценочных понятий, представляющих собой объект судебной защиты и одновременно основания процессуальных правоограничений, обозначено разнообразное и одновременно четкое толкование общественных, публичных, государственных интересов, их разграничение и соотношение с другими интересами.
Interpretation of public interest for fair trial of civil cases
Keywords: цивільне судочинство; принципи цивільного судочинства; суспільний інтерес; пропорційність; правова визначеність; верховенство права; справедливий розгляд цивільних справ; малозначні справи; civil proceedings; principles of civil proceedings; public interest; proportionality; legal certainty; rule of law; fair trial of civil cases; small claims; гражданское судопроизводство; принципы гражданского судопроизводства; общественный интерес; пропорциональность; правовая определенность; справедливое рассмотрение гражданских дел; малозначительные дела