Аналіз повноважень Національної гвардії України у сфері забезпечення національної безпеки: адміністративно-правовий аспект - Дмитренко, В. Г.; Dmytrenko, V. H. (Теоретичні питання юриспруденції і проблеми правозастосування: виклики ХХІ століття : тези доп. учасників VIII Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 24 лист. 2023 р.). - Харків, 2023. - С. 40-41, 2023)
Констатовано, що Національна гвардія України відіграє одну з ключових ролей у системі забезпечення національної безпеки держави. Її адміністративно-правовий статус та повноваження є важливим елементом системи національної безпеки, який потребує постійного вдосконалення у зв’язку з новими викликами та загрозами. Ефективне функціонування Національної гвардії залежить від чіткого нормативноправового регулювання її діяльності, координації дій з іншими суб’єктами забезпечення національної безпеки та оперативного реагування на сучасні загрози.

It was established that the National Guard of Ukraine plays one of the key roles in the system of ensuring the national security of the state. Its administrative and legal status and powers are an important element of the national security system, which needs constant improvement in connection with new challenges and threats. The effective functioning of the National Guard depends on clear legal regulation of its activities, coordination of actions with other subjects of national security and prompt response to modern threats.

Констатировано, что Национальная гвардия Украины играет одну из ключевых ролей в системе обеспечения национальной безопасности государства. Ее административно-правовой статус и полномочия являются важным элементом системы национальной безопасности, нуждающейся в постоянном совершенствовании в связи с новыми вызовами и угрозами. Эффективное функционирование Национальной гвардии зависит от четкого нормативно-правового регулирования ее деятельности, координации действий с другими субъектами обеспечения национальной безопасности и оперативного реагирования на современные угрозы.
Keywords: Національна гвардія України; повноваження; національна безпека; National Guard of Ukraine; powers; national security; Национальная гвардия Украины; полномочия; национальная безопасность