Перспективи застосування гнучких методологій при створенні проєкту маршрутної мережі автотранспортного підприємства - Гринченко, М. А.; Hrynchenko, M. A.; Свічинська, О. В.; Svichynska, O. V.; Грінченко, Є. М.; Hrinchenko, Ye. M.; Євген Грінченко (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Стратегічне управління, управління портфелями, програмами та проектами. - 2023. - № 1(7). - С. 19-26, 2023)
Розглянуто особливості Agile методологій управління проєктами: Scrum, Kanban, Lean manufacturing. Досліджено досвід їх використання в галузі транспортних систем і технологій. Визначено, що ці підходи частіше використовують при організації вантажних перевезень та логістиці, і практично відсутня інформація про їх впровадження в міських пасажирських перевезеннях. Застосування альтернативних методів управління автотранспортними підприємствами і проєктами є актуальним питанням, яке сприятиме ефективній організації процесу перевезення пасажирів, визначенню раціональної кількості транспортних засобів, що в свою чергу, підвищить якість транспортного обслуговування населення, знизить негативні прояви монополізму перевезень, сприятиме розвитку бізнесу та створить нові робочі місця. Це дозволить населенню зменшувати витрати на пересування та економити час і ресурси. В роботі запропоновано поєднати принципи Scrum методології та каскадного підходу на прикладі управління проєктом з удосконалення маршрутної мережі автотранспортного підприємства. Наведено перелік дій та процесів, необхідних для відображення спринт етапів виконання проєкту. Результати дослідження показують, що впровадження гнучких принципів управління підвищить якість процесу виконання проєкту в цілому та позитивно вплине на систему управління підприємством.

The paper considers the features of Agile project management methodologies such as Scrum, Kanban, and Lean manufacturing. The experience of their use in transport systems and technologies is studied. During the research, it was determined that these methodologies are often used for the organisation of freight transportation and logistics, and there is almost no information on their implementation in urban passenger transportation. The use of alternative methods for managing road transport enterprises and projects is essential as it will contribute to the effective organisation of passenger transportation and estimation of the rational fleet size, which, in turn, will improve the quality of service for passengers, reduce adverse transport monopoly effects, promote business development and create new jobs. This will allow people to access healthcare and educational services, save time and resources, and reduce travel costs. The paper proposes to combine the principles of the Scrum methodology and the cascade approach by the example of managing the project devoted to improving the route network of a public transport operator. A list of actions and processes necessary to reflect the project sprints is provided. The research results show that implementing the agile management principles will improve the quality of modelling and project development and positively influence the enterprise management culture.

Рассмотрены особенности Agile методологии управления проектами: Scrum, Kanban, Lean manufacturing. Исследован опыт их использования в отрасли транспортных систем и технологий Определено, что эти подходы чаще используют при организации грузовых перевозок и логистике и практически отсутствует информация об их внедрении в городских пассажирских перевозках. Применение альтернативных методов управления автотранспортными предприятиями и проектами является актуальным вопросом, способствующим эффективной организации процесса перевозки пассажиров, определению рационального количества транспортных средств, что в свою очередь повысит качество транспортного обслуживания населения, снизит негативные проявления монополизма на перевозках, будет способствовать развитию бизнеса и создаст новые рабочие места. Это позволит населению уменьшать затраты на передвижение и экономить время и ресурсы. В работе предложено объединить принципы Scrum методологии и каскадного подхода на примере управления проектом по усовершенствованию маршрутной сети автотранспортного предприятия.
Prospects for the use of agile methodologies during the development of a route network project for transport operator
Keywords: гнучкі методології управління; проєкт; пасажирське транспортне підприємство; транспортні технології; маршрутна мережа; громадський транспорт; agile management methodologies; transport operator; transport technologies; route network; public transport; гибкие методологии управления; проект; пассажирское транспортное предприятие; транспортные технологии; маршрутная сеть; общественный транспорт