Адміністративно-правові засади дозвільної діяльності у сфері містобудування : автореферат дисертації - Резніченко, В. О.; Reznichenko, V. O. (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2015)
Дисертацію присвячено аналізу дозвільної діяльності у сфері містобудування як об’єкта адміністративно-правового регулювання. У дослідженні викладено сучасний погляд на розуміння дозвільної діяльності у сфері містобудування. Розглянуто правове регулювання дозвільної діяльності у сфері містобудування; досліджено зміст та специфіку діяльності суб’єктів дозвільної діяльності у сфері містобудування; з’ясовано розуміння правових форм здійснення дозвільної діяльності з позицій державно-управлінської діяльності. Охарактеризовано порядок здійснення окремих дозвільних процедур у сфері містобудування. Детально проаналізовано процедури ліцензування, стандартизації, сертифікації та процедури отримання інших документів дозвільного характеру у сфері містобудування. Обґрунтовано науково-теоретичні висновки та практичні пропозиції, спрямовані на удосконалення законодавства, норми якого регулюють засади дозвільної діяльності у сфері містобудування, та сформовано авторське бачення шляхів уніфікації дозвільних процедур у сфері містобудування.

The thesis is devoted to the analysis of licensing activities in the sphere of urban planning as an object of administrative law. The current view of the understanding of licensing activities in the sphere of urban planning is provided in the research as a set of legally significant procedures, which essence is in the development and implementation of a set of measures aimed at preventing damage that may be caused to the public and state interest, property, personal security of citizens due to the uncontrolled production and sale of building products that may be dangerous to the person. Legal regulation of licensing activities in the sphere of urban planning is considered; the content and the specifics of the subjects of licensing activities in the sphere of urban planning are studied; understanding of legal forms of realizing licensing activities from the standpoint of public and management activity are elucidated. The procedure of realizing some licensing procedures in the sphere of urban planning is characterized. Licensing, standardization, certification and other procedures for obtaining permits in the sphere of urban planning are analyzed in details. Scientific and theoretical conclusions and practical propositions aimed at improving the legislation, which norms regulate the principles of licensing activities in the sphere of urban planning, are grounded; the author’s point of view on the ways of unification of licensing procedures in this sphere is formed.

Диссертация посвящена анализу разрешительной деятельности в сфере градостроительства как объект административно-правового регулирования. В исследовании представлен современный взгляд на понимание разрешительной деятельности в сфере градостроительства как совокупности юридически значимых процедур, сущность которых заключается в разработке и внедрении в жизнь комплекса мер, направленных на недопущение вреда, который может быть причинён общественным и государственным интересам, собственности, личной безопасности граждан вследствие бесконтрольного изготовления и реализации строительной продукции, которая может представлять опасность для человека. Рассмотрено правовое регулирование разрешительной деятельности в сфере градостроительства; исследовано содержание и специфику деятельности субъектов разрешительной деятельности в сфере градостроительства; выяснено понимание правовых форм осуществления разрешительной деятельности с позиций государственно-управленческой деятельности. Правовые формы разрешительной деятельности органов публичной администрации в сфере градостроительства классифицированы на: разрешения как официальные акты, которые определены действующим законодательством – разрешениями; документы разрешительного характера как официальные акты, которые определены действующим законодательством. Сделаны научно-теоретические выводы и практические предложения, направленные на совершенствование законодательства, нормы которого регулируют основы разрешительной деятельности в сфере градостроительства, и сформировано авторское видение путей унификации разрешительных процедур в сфере градостроительства.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук
Administrative and Legal Principles of Licensing Activities in the Sphere of Urban Planning
Keywords: Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 12.00.07; дозвільна діяльність; містобудування; містобудівна діяльність; публічна адміністрація; інспекційна діяльність; адміністративний акт; ліцензування; стандартизація; сертифікація; документ дозвільного характеру; правове регулювання; licensing activities; urban planning; urban planning activities; public administration; inspection activities; administrative act; licensing; standardization; certification; permits; legal regulation; разрешительная деятельность; градостроительство; градостроительная деятельность; публичная администрация; инспекционная деятельность; административный акт; лицензирование; стандартизация; сертификация; документ разрешительного характера; правовое регулирование