The evolution of U.S. national security strategies in the 21st century - Komarnitskyi, V. S.; Комарніцький, В. С. (Актуальні питання розвитку сектору безпеки і оборони (зарубіжний досвід) : зб. тез доп. учасників ХХVІ Міжнар. наук.-практ. конф. інозем. мовами для здобувачів освіти (м. Вінниця, 4 квіт. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 120-121, 2025)
Підкреслено, що еволюція стратегії національної безпеки США у XXI столітті демонструє зміну пріоритетів від глобальної війни з терором до стратегічного стримування основних держав-конкурентів. Кожна адміністрація коригувала політику безпеки у відповідь на нові виклики. Нинішня стратегія США зосереджена на зміцненні міжнародних союзів, протидії авторитарним режимам та адаптації до нових загроз, зокрема у сфері кібербезпеки та зміни клімату.

It is emphasized that the evolution of US national security strategy in the 21st century demonstrates a shift in priorities from the global war on terror to the strategic deterrence of major rival states. Each administration has adjusted security policy in response to new challenges. The current US strategy focuses on strengthening international alliances, countering authoritarian regimes, and adapting to new threats, including cybersecurity and climate change.
Keywords: стратегія національної безпеки; США; еволюція; 21 століття; national security strategy; USA; evolution; 21st century