Конституційно-правовий статус члена Кабінету Міністрів України : автореферат дисертації - Горова, К. П.; Horova, K. P.; Марцеляк, О. В. - науковий керівник (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2014)
Дисертація присвячена дослідженню конституційно-правового статусу члена Кабінету Міністрів України. У роботі на теоретичному і практичному рівнях охарактеризовано правову природу виконавчої влади, виникнення та еволюцію виконавчої влади в Україні. Розкрито та удосконалено поняття виконавчої влади та її функцій. Проаналізовано місце уряду в системі органів державної влади на прикладі зарубіжного досвіду та вітчизняної практики. У процесі дослідження конституційно-правового статусу членів Кабінету Міністрів України розкрито їх складові елементи: правосуб’єктність, порядок призначення та звільнення з посади, компетенцію, принципи діяльності, функції, гарантії діяльності та відповідальність. У дисертації сформульовано положення, обґрунтовано нові пропозиції і висновки щодо конституційно-правового статусу членів Кабінету Міністрів України, які у разі врахування сприятимуть усуненню прогалин у чинному законодавстві України.

This research focuses on constitutional and legal status of the member of the Cabinet of Ministers of Ukraine. In this paper, on the theoretical and practical levels describes the legal nature of the executive power, the emergence and evolution of executive power in Ukraine. Exposed and improved concept of executive power and its functions. The place of government in the system of government as an example of international experience and local practices. The study of the constitutional and legal status of members of the Cabinet of Ministers of Ukraine disclosed their components: legal personality, the appointment and dismissal, jurisdiction, principles, features, warranty work and responsibility. In the dissertation the provision reasonable offers and new findings on the constitutional and legal status of members of the Cabinet of Ministers of Ukraine, which in the case of incorporation will help address gaps in the current legislation of Ukraine.

Диссертация посвящена исследованию конституционно-правового статуса члена Кабинета Министров Украины. В работе на теоретическом и практическом уровнях охарактеризованы правовая природа исполнительной власти, возникновение и эволюция исполнительной власти в Украине. Раскрыто и усовершенствовано понятие исполнительной власти и ее функций. Проанализировано место правительства в системе органов государственной власти на примере зарубежного опыта и отечественной практики. Сделан вывод о том, что правительство имеет важное значение в государственном механизме любой страны, а его место и роль в сфере государственного управления определяются влиянием разных факторов, среди которых ключевую роль играет форма правления. В процессе исследования конституционно-правового статуса членов Кабинета Министров Украины рассмотрены его элементы: правосубъектность, порядок назначения и освобождения от должности, компетенция, принципы деятельности, функции, гарантии деятельности и ответственность. В диссертации сформулированы положения, обоснованы новые предложения и сделаны выводы относительно конституционно-правового статуса членов Кабинета Министров Украины, которые в случае их учета будут способствовать устранению пробелов в действующем законодательстве Украины.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук
Constitutional and legal status of a member of the Cabinet of Ministers of Ukraine
Keywords: Україна; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 12.00.02; виконавча влада; Кабінет Міністрів України; конституційно-правовий статус; члени Кабінету Міністрів України; призначення та звільнення з посади; принципи діяльності; компетенція; повноваження; функції; відповідальність; executive; Cabinet of Ministers of Ukraine; onstitutional and legal status; members of the Cabinet of Ministers of Ukraine; appointment and dismissal; principles; jurisdiction; powers; functions; responsibility; исполнительная власть; Кабинет Министров Украины; конституционно-правовой статус; члены Кабинета Министров Украины; назначение и освобождение от должности; принципы деятельности; компетенция; полномочия; функции; ответственность