Право на безпечне для життя і здоров’я довкілля - Портной, Д. О.; Portnoi, D. O. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 17 травн. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 427-429, 2023)
Підкреслено, що в кожної людини є законна можливість жити в безпечному для здоров’я та життя природному середовищі. Права громадян на життя, здоров’я та безпечне довкілля є основними, природними правами, закріпленими у ст. 50 Конституції України. Зауважено, що хоча діючим законодавством України і передбачено низку способів захисту екологічних прав громадян, проте вони й досі важко реалізуються на практиці, а реалізація їх потребує часу та значних зусиль, в першу чергу, від пересічних громадян України.

It is emphasized that every person has a legal opportunity to live in safety for health and life in the natural environment. Citizens' rights to life, health and a safe environment are basic, natural rights enshrined in Art. 50 of the Constitution of Ukraine. It is noted that although the current legislation of Ukraine and provides a number of ways to protect environmental rights citizens, however, they are still difficult to implement in practice, and their implementation requires time and significant efforts, first of all, from ordinary citizens of Ukraine.

Подчеркнуто, что у каждого человека есть законная возможность жить в безопасной для здоровья и жизни природной среде. Права граждан на жизнь, здоровье и безопасную окружающую среду являются основными, естественными правами, закрепленными в ст. 50 Конституции Украины. Замечено, что, хотя действующим законодательством Украины и предусмотрен ряд способов защиты экологических прав граждан, однако они до сих пор трудно реализуются на практике, а реализация их требует времени и значительных усилий, в первую очередь, от рядовых граждан Украины.
Keywords: права людини і громадянина; human and citizen rights; права человека и гражданина; право на безпечне довкілля; right to a safe environment; право на безопасную окружающую среду; захист екологічних прав; protection of environmental rights; защита экологических прав