Сучасні проблемні питання щодо застосування заходів примусу під час проведення освідування особи - Коняєв, Є. Д.; Koniaiev, Ye. D. (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 19 квіт. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 399-402, 2024)
Зазначено, що здійснення примусового освідування, що виражається в подоланні опору особи, яка йому підлягає, можна вважати законним способом виявлення слідів правопорушення, але якщо воно є практично єдиним дієвим засобом для того, щоб отримати доказову інформацію, якщо немає інших процесуальних можливостей, що спрямовані на ефективність збирання доказів при розслідуванні кримінальних правопорушень.

It is noted that the implementation of forced investigation, which is expressed in overcoming the resistance of the person subject to it, can be considered a legal way to detect traces of an offense, but if it is practically the only effective means to obtain evidentiary information, if there are no other procedural possibilities aimed at on the effectiveness of evidence collection in the investigation of criminal offenses.

Отмечено, что осуществление принудительного обследования, выражаемое в преодолении сопротивления подлежащего ему лица, можно считать законным способом выявления следов правонарушения, но если оно является практически единственным действенным средством для того, чтобы получить доказательную информацию, если нет других процессуальных возможностей, направленных на эффективность сбора доказательств при расследовании уголовных правонарушений.
Keywords: кримінальне провадження; criminal proceedings; уголовное производство; заходи примусу; coercive measures; меры принуждения; освідування особи; examination of the person; обследование личности