Медична допомога під вогнем: сучасні підходи до підготовки персоналу сектору безпеки і оборони України в умовах війни - Колесник, Н. М.; Kolesnyk, N. M.; Ясько, В. А.; Yasko, V. A.; Віктор Ясько (Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. [за матеріалами Х Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 3 лип. 2025 р.)]. – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 170-172, 2025)
Наголошено, що запровадження стандартів НАТО, оновлення військової освіти та адаптація програм до умов сучасного бою є необхідними кроками для підвищення боєздатності. Підготовка з тактичної медицини та вміння надання медичної допомоги під вогнем стають незамінними для бійців і повинні стати інтегрованою частиною навчального процесу, оскільки напряму впливають на збереження життя та ефективність виконання бойових завдань.

It was emphasized that the introduction of NATO standards, the updating of military education and the adaptation of programs to the conditions of modern combat are necessary steps to increase combat readiness. Tactical medicine training and the ability to provide medical care under fire are becoming indispensable for soldiers and should become an integrated part of the training process, as they directly affect the preservation of life and the effectiveness of combat missions.
Keywords: військова освіта; професійна підготовка; сектор безпеки і оборони; медична допомога під вогнем; тактична медицина; умови війни; military education; professional training; security and defense sector; medical care under fire; tactical medicine; war conditions