Вплив воєнного стану на ринок праці України - Павленко, Н. В.; Pavlenko, N. V.; Кобилінська, С. Ю.; Kobylinska, S. Yu.; Павленко Наталія Вікторівна (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. ХII Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 1 груд. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 111-113, 2023)
Зазначено, що повномасштабні воєнні дії, що тривають в Україні вже майже два роки, негативно позначилися на стані ринку праці, який має не лише економічне, але і соціальне значення, оскільки саме на ньому формуються доходи переважної більшості населення. Для подолання негативних тенденцій на ринку праці потрібно розробити комплексну програму його відновлення, яка б містила заходи, спрямовані на створення робочих місць у галузях, що забезпечують обороноздатність країни, а також галузях, що стануть пріоритетними у повоєнний час.

It is noted that the full-scale hostilities that have been going on in Ukraine for almost two years have had a negative impact on the state of the labor market, which has not only economic, but also social significance, as it forms the income of the vast majority of the population. In order to overcome negative trends in the labor market, it is necessary to develop a comprehensive program for its recovery, which would include measures aimed at creating jobs in industries that ensure the country's defense capability, as well as industries that will become priorities in the post-war period.

Отмечено, что продолжающиеся в Украине уже почти два года полномасштабные военные действия негативно сказались на состоянии рынка труда, который имеет не только экономическое, но и социальное значение, поскольку именно на нем формируются доходы подавляющего большинства населения. Для преодоления негативных тенденций на рынке труда нужно разработать комплексную программу его восстановления, включающую мероприятия, направленные на создание рабочих мест в отраслях, обеспечивающих обороноспособность страны, а также отраслях, которые станут приоритетными в послевоенное время.
Keywords: ринок праці; labor market; рынок труда; воєнний стан; martial law; военное положение; безробіття; unemployment; безработица