Загальна характеристика субінституту імунітету свідка у цивільному судочинстві - Чупрун, Є. В.; Chuprun, Ye. V. (Проблеми цивільного права та процессу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 97-й річниці від дня народження Олександра Анатолійовича Пушкіна (м. Харків, 20 трав. 2022 р.). – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 291-294, 2022)
Зазначається, що імунітет свідка в цивільному судочинстві є різновидом правового імунітету взагалі, з одного боку, і елементом (субінститутом) доказового права, з іншого боку. Саме доказове право слід розглядати як комплексний інститут, який включає у собі сукупність норм, що регулюють відносини, що виникають у зв’язку з процесом доказування по цивільним справам, з метою вирішення цих справ. Норми, котрі встановлюють імунітет окремих осіб від залучення їх в якості свідків для повідомлення суду необхідних для вирішення цивільних справ відомостей, включені до цієї сукупності. Отмечается, что свидетельский иммунитет в гражданском судопроизводстве является разновидностью правового иммунитета вообще, с одной стороны, и элементом (субинститутом) доказательного права, с другой стороны. Само доказательное право следует рассматривать как комплексный институт, который включает в себя совокупность норм, регулирующих отношения, возникающие в связи с процессом доказывания по гражданским делам, с целью решения этих дел. Нормы, которые устанавливают иммунитет отдельных лиц от привлечения их в качества свидетелей для уведомления суда необходимых для решения гражданских дел сведений, включенные к этой совокупности. It is noted that witness immunity in civil proceedings is a kind of legal immunity in general, on the one hand, and an element (sub-institution) of evidentiary law, on the other hand. The law of evidence itself should be considered as a complex institution, which includes a set of rules governing relations arising in connection with the process of proof in civil cases, in order to resolve these cases. Rules that establish the immunity of individuals from being involved in the quality of witnesses for notifying the court of the information necessary for deciding civil cases, included in this set.
Чупрун Є. В. Загальна характеристика субінституту імунітету свідка у цивільному судочинстві / Є. В. Чупрун // Проблеми цивільного права та процессу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 97-й річниці від дня народження Олександра Анатолійовича Пушкіна (м. Харків, 20 трав. 2022 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Харків. обл. осередок Всеукр. громад. орг. «Асоціація цивілістів України», Наук. парк «Наука та безпека». – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 291-294.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Цивільно-процесуальне право. Civil and Procedure Law. Гражданское процессуальное право; інститут імунітету свідка; імунітет свідка; свідок; институт иммунитета свидетеля; иммунитет свидетеля; свидетель; witness immunity institute; witness immunity; witness