Деякі аспекти вивчення особи неповнолітнього учасника кримінального провадження - Романюк, В. В.; Romaniuk, V. V.; Віталій Романюк (Процесуальне та техніко-криміналістичне забезпечення досудового розслідування : тези доп. всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 28 листоп. 2019 р.). – Харків, 2019. – С. 267-269, 2019)
Автор вважає, що процедури ювенальної кримінальної юстиції передбачають залучення до участі у кримінальному провадженні щодо неповнолітніх широкого кола осіб, а також максимальну індивідуалізацію судочинства, тому предмет доказування повинен бути зорієнтований на більш детальне дослідження обставин, що характеризують особу неповнолітнього. Питання призначення комплексної психолого-психіатричної експертизи повинно вирішуватись щоразу за наявності обставин, визначених у КПК України. Кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів як виховного так і медичного характеру слід розглядати як диференціацію процесуальної форми, що спрямована на ускладнення процедури досудового розслідування та судового провадження з метою створення системи додаткових гарантій прав і законних інтересів особи, яка внаслідок свого віку та психічних вад не може належним чином реалізувати свої права.

The author believes that the procedures of juvenile criminal justice involve the involvement of a wide range of persons in criminal proceedings against minors, as well as the maximum individualization of judicial proceedings, therefore the subject of proof should be oriented to a more detailed study of the circumstances characterizing the personality of the minor. The issue of appointing a complex psychological and psychiatric examination should be decided every time in the presence of circumstances defined in the Criminal Procedure Code of Ukraine. Criminal proceedings regarding the application of coercive measures of both an educational and medical nature should be considered as a differentiation of the procedural form aimed at complicating the procedure of pre-trial investigation and court proceedings in order to create a system of additional guarantees of the rights and legitimate interests of a person who, due to his age and mental defects, cannot properly exercise their rights.

Автор считает, что процедуры ювенальной уголовной юстиции предусматривают привлечение к участию в уголовном производстве в отношении несовершеннолетних широкого круга лиц, а также максимальную индивидуализацию судопроизводства, поэтому предмет доказывания должен быть ориентирован на более детальное исследование обстоятельств, характеризующих личность несовершеннолетнего. Вопросы назначения комплексной психолого-психиатрической экспертизы должны решаться каждый раз при наличии обстоятельств, определенных в УПК Украины. Уголовное производство по применению принудительных мер как воспитательного, так и медицинского характера следует рассматривать как дифференциацию процессуальной формы, направленную на усложнение процедуры досудебного расследования и судебного производства с целью создания системы дополнительных гарантий прав и законных интересов лица, которое вследствие своего возраста и психических недостатков не может должным образом реализовать свои права.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; особи неповнолітнього; person of juvenile; личность несовершеннолетнего; комплексна психолого-психіатрична експертиза; comprehensive psychological and psychiatric examination; комплексная психолого-психиатрическая экспертиза