Комунікативна компетентність як професійна складова сучасного тренера з плавання - Бєлий, С. П.; Bielyi, S. P.; Гращенкова, Ж. В.; Hrashchenkova, Zh. V. (Наукові інновації та передові технології. - 2024. - № 10(38). - С. 532-541, 2024)
У статті проаналізовано та визначено поняття «комунікативна компетентність тренера з плавання». З огляду на особливості професійної діяльності тренера з плавання розглянуті загальні та фахові компетентності здобувачів вищої освіти ступеня «бакалавр» галузі знань 01 Освіта/ Педагогіка спеціальності 017 Фізична культура i спорт. Виділено наукові дисципліни циклу загальної і професійної підготовки, які сприяють формуванню комунікативної компетентності майбутніх тренерів з плавання у процесі фахової підготовки. У науково-методичній літературі знайдено різні позиції науковців, щодо висвітлення питання формування професійної компетентності у майбутніх тренерів-викладачів. Зокрема, виділяють методичний, дослідницький, управлінський, інформаційний, комунікативний і освітній компоненти професійної компетентності; виділяють три рівні компетентності: загальна компетентність, компетентність відносно предмета (в певній галузі знань) і компетентність у конкретній галузі. Низка науковців розглядає комунікативну компетентність тренера як динамічну комбінацію знань, умінь і практичних навичок, способів мислення, професійних, світоглядних, громадянських і вольових якостей, моральноетичних цінностей, яка визначає здатність фахівця галузі фізичної культури і спорту успішно здійснювати професійну діяльність на різних рівнях від дитячо-юнацьких спортивних шкіл до національних збірних команд країни. У своїй професійній діяльності тренер з плавання виступає активним суб’єктом спілкування: передає та приймає інформацію від вихованців, колег, батьків, установлює контакти з різними суб’єктами фізичної культури і спорту, прагне до максимальної реалізації здібностей кожного спортсмена та забезпечення емоційного комфорту кожного учасника навчально-тренувального процесу, створює необхідні умови для гармонійного виховання, фізичного розвитку дитини. Сфера професійної діяльності тренера з плавання не обмежується лише дитячо-юнацькими спортивними школами різних типів де займаються фізично здорові діти. Плавання як спортивна дисципліна входить до програми Паралімпійських ігор, що надає особливого статусу цьому виду спорту серед інших. Про це свідчать багаторазові перемоги українських паралімпійцівплавців. Тому тренери з плавання активно залучаються для роботи з дітьми, які мають інвалідність, і це надає особливої значущості його комунікативним вмінням і навичкам. Особливості професійної діяльності тренера з плавання мають бути враховані гарантами освітньо-професійних програм при формуванні освітніх компонентів циклу загальної та професійної підготовки, що сприятиме підвищенню якості підготовки фахівців відповідної галузі.

The article analyzes and defines the concept of "communicative competence of a swimming coach". Taking into account the specifics of the professional activity of a swimming coach, the general and professional competencies of applicants for higher education for a bachelor's degree in the field of knowledge 01 Education/Pedagogy of specialty 017 Physical Education and Sports are considered. The scientific disciplines of the cycle of general and professional training that contribute to the formation of communicative competence of future swimming coaches in the process of professional training are highlighted. In scientific and methodological literature, various positions of scientists have been found regarding the coverage of the issue of developing professional competence in future trainers-teachers. In particular, methodological, research, management, information, communication and educational components of professional competence are distinguished, three levels of competence are distinguished: general competence, competence in relation to the subject (in a certain area of knowledge) and competence in a specific area. A number of scientists consider the communicative competence of a coach as a dynamic combination of knowledge, skills and practical abilities, ways of thinking, professional, ideological, civic and volitional qualities, moral and ethical values, which determines the ability of a specialist in the field of physical education and sports to successfully carry out professional activities at different levels from children's and youth sports schools to national teams of the country. In their professional activities, a swimming coach acts as an active subject of communication: transmits and receives information from students, colleagues, parents, establishes contacts with various subjects of physical education and sports, strives for the maximum realization of the abilities of each athlete and ensuring the emotional comfort of each participant in the educational and training process, creates the necessary conditions for harmonious education, physical development of the child. The scope of professional activity of a swimming coach is not limited to children's and youth sports schools of various types, where physically healthy children are involved. Swimming as a sports discipline is included in the program of the Paralympic Games, which gives a special status to this sport among others. This is evidenced by the multiple victories of Ukrainian Paralympic athletes. Therefore, swimming coaches are actively involved in working with children with disabilities, and this gives special importance to their communication skills and abilities. The specifics of the professional activity of a swimming coach should be taken into account by the guarantors of educational and professional programs when forming the educational components of the cycle of general and professional training, which will contribute to improving the quality of training of specialists in the relevant industry.

В статье проанализировано и определено понятие «коммуникативная компетентность тренера по плаванию». Учитывая особенности профессиональной деятельности тренера по плаванию, рассмотрены общие и профессиональные компетентности соискателей высшего образования степени «бакалавр» отрасли знаний 01 Образование/ Педагогика специальности 017 Физическая культура и спорт. Выделены научные дисциплины цикла общей и профессиональной подготовки, способствующие формированию коммуникативной компетентности будущих тренеров по плаванию в процессе профессиональной подготовки.
Communication competence as a professional component of the modern swimming coach
Keywords: професійна компетентність; комунікативна компетентність; тренер з плавання; освітній компонент; professional competence; communicative competence; swimming coach; educational component; профессиональная компетентность; коммуникативная компетентность; тренер по плаванию; образовательный компонент