Цивільно-правове регулювання відносин з самочинного будівництва : автореф. дис. - Ткаченко, В. С.; Tkachenko, V. S. (Харків, 2019)
Дисертація присвячена комплексному дослідженню об’єкта самочинного будівництва як об’єкта цивільних прав. В роботі доведено, що особливістю правового режиму об’єктів самочинного будівництва є те, що вони внаслідок свого «незаконного створення» до нього ще не потрапили, оскільки є об’єктами, які юридично не перебувають у власності особи, яка їх звела, тобто перебувають у стані привласнення. Наведено підстави для визнання права власності на самочинно зведений об’єкт нерухомості, аргументовано правові передумови для його перебудови та/або знищення. Зазначено, що легалізація самочинного будівництва може бути проведена в судовому (загальному) або позасудовому (спрощеному) порядку, які не замінюють один одного, а можуть використовуватися у конкретних випадках за наявності певних підстав. Розкрито випадки, за яких з позовом про проведення відповідної перебудови або знесення самочинно зведеного чи реконструйованого об’єкта має право не лише відповідний орган державної влади або місцевого самоврядування, а й безпосередньо особи, чиї права та інтереси порушені внаслідок істотного відхилення від проекту чи/або істотного порушення будівельних норм і правил.

The dissertation is focused on the comprehensive research of an object of unauthorized construction as an object of civil rights. The author of the work has proved that the feature of the legal regime of the objects of unauthorized construction is the fact that they have not got into it yet because of their “illegal creation” status and since they are the objects that are not legally owned by a person, who constructed them, i.e. they are in the process of impropriation.The author of the dissertation has supported the classification regarding two forms of the existence of unauthorized construction objects: the objects of new construction and reconstructed objects. Through the prism of three main theories of ownership, the author has provided the grounds for recognizing the ownership of unauthorized constructed object of property; the author has argued the legal preconditions for its reconstruction and / or destruction. It has been noted that legalization of unauthorized construction can be carried out within judicial (general) proceedings or within extrajudicial (simplified) procedure, which do not replace each other, and can be used in specific cases, if there are certain grounds.

Диссертация посвящена комплексному исследованию объекта самовольного строительства как объекта гражданских прав. В работе доказано, что особенностью правового режима объектов самовольного строительства является то, что они в силу своего «незаконного создания» в него еще не попали, поскольку являются объектами, которые юридически не находятся в собственности лица, которое их возвело, то есть находятся в состоянии присвоения. Приведены основания для признания права собственности на самовольно возведенный объект недвижимости, аргументированы правовые предпосылки для его перестройки и/или уничтожения. Раскрыто случаи, при которых с иском о проведении соответствующей перестройки или сноса самовольно возведенного либо реконструированных объекта имеет право не только соответствующий орган государственной власти или местного самоуправления, но и непосредственно лица, чьи права и интересы нарушены в результате существенного отклонения от проекта и/или существенного нарушения строительных норм и правил.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук (доктора філософії)
Civil and Legal Regulation of Relations Related to Unauthorized Construction
Ткаченко, В. С. Цивільно-правове регулювання відносин з самочинного будівництва : автореф. дис. ... канд. юрид. наук (д-ра філософії) : 12.00.03 / В. С. Ткаченко; МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2019. - 21 с.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 12.00.03; Україна. Ukraine. Украина; самочинне будівництво; самовольное строительство; unauthorized construction; об’єкт цивільних прав; объект гражданских прав; object of civil rights; цивільно-правове регулювання; гражданско-правовое регулирование; civil and legal regulation