Тенденції у змінах криміногенної обстановки в Україні в умовах війни: від ординарної злочинності до кримінального радикалізму - Орлов, Ю. В.; Orlov, Y. V.; Орлов Юрій Володимирович (Вісник Кримінологічної асоціації України. – 2023. – № 1 (28). – С. 108-123, 2023)
Стаття присвячена кримінологічному аналізутенденцій у змінах криміногенної обстановки в Україні в умовах війни. Вони фіксуються широкими траєкторіями кількісних та якісних трансформацій у рівні, структурі як ординарної злочинності, так і військово-політичної (злочини агресії, воєнні, військові злочини, кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки), а також кримінального радикалізму. Останній як в актуальному, так і перспективному плані пов’язується з активізацією відтворення кримінальних правопорушень на ґрунті ненависті. Ця проблема загострюватиметься по мірі деокупації територій України, загального повоєнного транзиту, реалізації концепції перехідного правосуддя.

The article is devoted to a criminological analysis of trends in changes in the criminogenic situation in Ukraine in wartime conditions. They are recorded by broad trajectories of quantitative and qualitative transformations in the level and structure of both ordinary crime and military-political crime (crimes of aggression, war, war crimes, criminal offenses against the foundations of national security), as well as criminal radicalism. The latter, both in the current and prospective terms, is associated with the intensification of the reproduction of hate crimes. This problem will intensify as the territories of Ukraine are de- occupied, as well as the general post-war transit, implementation of the concept of transitional justice.

Статья посвящена криминологическому анализу тенденций в изменениях криминогенной обстановки в Украине в условиях войны.
Tendencies in changes in the criminogenic situation in Ukraine during the conditions of war: from ordinary crime to criminal radicalism
Keywords: war; criminogenic situation; crime; criminal radicalism; trends; війна; криміногенна обстановка; злочинність; кримінальний радикалізм; тенденції; война; Україна; криминогенная обстановка; преступность; криминальный радикализм