Про розуміння сутності та системи принципів провадження в справах про адміністративні правопорушення - Комзюк, А. Т.; Komziuk, A. T.; Anatolii Komziuk (Вісник Національного університету внутрішніх справ. - 2003. – Вип. 21, ч. 2. - С. 30-34, 2003)
Один із найважливіших адміністративно-правових інститутів - адміністративна відповідальність - реалізується в ході провадження в справах про адміністративні правопорушення, яке є складовою частиною виконавчо-розпорядчої діяльності, способом і формою здійснення адміністративної юрисдикції відповідними органами в порядку, врегульованому законом. Ця діяльність полягає у виявленні адміністративних правопорушень, зборі і перевірці доказів, оформленні необхідних процесуальних документів, розгляді справ з винесенням відповідних постанов та їх виконанні. Один из важнейших административно-правовых институтов - административная ответственность - реализуется в ходе производства по делам об административных правонарушениях, которое является составной частью исполнительно-распорядительной деятельности, способом и формой осуществления административной юрисдикции соответствующими органами в порядке, регулируемом законом. Эта деятельность заключается в выявлении административных правонарушений, сборе и проверке доказательств, оформлении необходимых процессуальных документов, рассмотрении дел с вынесением соответствующих постановлений и их исполнении. One of the most important administrative and legal institutions - administrative responsibility - is implemented in the course of administrative offense proceedings, which is an integral part of executive and administrative activities, by the method and form of exercising administrative jurisdiction by the relevant authorities in the manner regulated by law. This activity consists in identifying administrative offenses, collecting and verifying evidence, filling out the necessary procedural documents, reviewing cases with issuing relevant decisions and their execution.
Keywords: Адміністративне право та процес. Адміністративна діяльність. Administrative Law and Procedure. Administrative Activity. Административное право и процесс. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; адміністративна відповідальність; административная ответственность; administrative responsibility; адміністративні правопорушення; административные правонарушения; administrative offenses; адміністративно-юрисдикційні провадження; административно-юрисдикционные производства; administrative jurisdictional proceedings; адміністративні проступки; административные проступки; administrative misconduct; об'єктивна істина; объективная истина; objective truth; забезпечення права на захист; обеспечение права на защиту; securing the right to defense; принципи провадження; принципы производства; production principles