Деяке порівняння положень Стамбульської Конвенції та Кримінального кодексу України щодо криміналізації зґвалтування - Митрофанова, Ю. С.; Mytrofanova, Yu. S.; Митрофанова Юлія Сергіївна (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених : тези доп. учасників наук.-практ. конф. з нагоди святкування Дня науки (м. Харків, 15 трав. 2020 р.). – Харків : ХНУВС, 2020. – С. 184-189, 2020)
Зазначено, що міжнародна спільнота приділяє значну увагу проблемі домашнього насильства та питанням запобігання вчиненню насильницьких дій у будь-якій формі по відношенню до жінок. Здійснено кілька значних кроків, серед яких ухвалення низки документів. Законодавчі нововведення вимагають наукового осмислення, зокрема, порівняння та з’ясування того, наскільки вдало Україною виконано міжнародно-правові зобов’язання й рекомендації. Порівняно положення Стамбульської конвенції та Кримінального кодексу України щодо криміналізації зґвалтування. Наголошено, що імплементацію положень Стамбульської конвенції в національне законодавство України не можна вважати повною і досконалою.

It is noted that the international community pays considerable attention to the problem of domestic violence and the prevention of any form of violence against women. Several significant steps have been taken, including the adoption of a number of documents. Legislative innovations require scientific understanding, in particular, comparison and clarification of how successfully Ukraine has fulfilled international legal obligations and recommendations. The provisions of the Istanbul Convention and the Criminal Code of Ukraine regarding the criminalization of rape are compared. It was emphasized that the implementation of the provisions of the Istanbul Convention into the national legislation of Ukraine cannot be considered complete and perfect.

Отмечено, что международное сообщество уделяет большое внимание проблеме домашнего насилия и вопросам предотвращения совершения насильственных действий в любой форме по отношению к женщинам. Предпринято несколько значительных шагов, среди которых принятие ряда документов. Законодательные нововведения требуют научного осмысления, в частности сравнения и выяснения того, насколько удачно Украиной выполнены международно-правовые обязательства и рекомендации. Предложено сравнение Стамбульской конвенции и Уголовного кодекса Украины относительно криминализации изнасилования. Подчеркнуто, что имплементацию положений Стамбульской конвенции в национальное законодательство Украины нельзя считать полной и совершенной.
Keywords: Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Міжнародне право .International Law. Международное право; Україна. Ukraine. Украина; Стамбульська конвенція; Istanbul Convention; Стамбульская конвенция; міжнародні документи; international documents; международные документы; кримінальне законодавство; criminal law; уголовное законодательство; зґвалтування; rape; изнасилование