Штучний інтелект в українському судочинстві: проблеми запровадження - Голосій, К. Д.; Holosii, K. D. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 17 травн. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 162-165, 2023)
Визначено, що впровадження штучного інтелекту у систему правосуддя можливе лише після висновків про його технічний рівень забезпечення неухильного дотримання основних прав людини; запобігання будь-яким проявам дискримінації між окремими особами чи групами осіб; забезпечення прозорості, неупередженості та справедливості розгляду справи, захисту конфіденційності, електронних комунікацій та обробки персональних даних; технічну та програмну надійність і безпеку як для окремої людини, так і для всього суспільства загалом, а також законне обґрунтування використання таких технологій на законодавчому рівні.

It was determined that the implementation of artificial intelligence in the justice system is possible only after conclusions about its technical level of ensuring the strict observance of basic human rights; prevention of any manifestations of discrimination between individuals or groups of individuals; ensuring transparency, impartiality and fairness of the proceedings, protection of confidentiality, electronic communications and personal data processing; technical and software reliability and safety both for an individual and for the entire society in general, as well as legal justificationthe use of such technologies at the legislative level.

Отмечено, что внедрение искусственного интеллекта в систему правосудия возможно только после выводов о его техническом уровне обеспечения неукоснительного соблюдения основных прав человека; предотвращение каких-либо проявлений дискриминации между отдельными лицами или группами лиц; обеспечение прозрачности, беспристрастности и справедливости рассмотрения дела, защиты конфиденциальности, электронных коммуникаций и обработки персональных данных; техническую и программную надежность и безопасность как для отдельного человека, так и для всего общества в целом, а также законное обоснование использование таких технологий на законодательном уровне.
Keywords: інформаційні технології; information technology; информационные технологии; штучний інтелект; artificial intelligence; искусственный интеллект; судочинство; proceedings; судопроизводство