Organization of operation of courts and prosecutor’s office in terms of martial law: experience of Ukraine - Holodnyk, Yu.; Boiko, V.; Ilchenko, O.; Ільченко, О.; Glukh, M.; Chudyk, N.; Podkopaev, S.; Vasylenko, M. Ye.; Василенко, М. Є. (Lex Humana. – 2024. – Vol. 16, № 1. – P. 494–513, 2024)
Надзвичайно актуальним є питання організації роботи суду та прокуратури в умовах воєнного стану. Відтоді Україна вперше за багато років зіткнулася з проблемою, пов’язаною з необхідністю реорганізації діяльності судів і прокуратури для продовження виконання своїх функцій в умовах збройної агресії. Нинішня ситуація показала, що українська судова система та прокуратура не були належним чином готові до війни. Яскравим підтвердженням є відсутність заздалегідь розроблених чітких планів чи програм функціонування суду та прокуратури в умовах війни чи надзвичайної ситуації. Тому набутий досвід роботи органів судів і прокуратури в умовах гострої фази російсько-української війни може бути корисним для інших країн. Вирішення існуючих проблем із забезпеченням справедливого суду в мирний час ускладнювалося низкою додаткових викликів, викликаних війною. Тому перед Україною постало подвійне завдання: по-перше, забезпечити функціонування судової системи в умовах воєнного стану, по-друге, продовжити виконання своїх зобов’язань щодо впровадження судової реформи, що є необхідною умовою для приєднання України до Європейський Союз. Автори статті дослідили основні проблеми організації діяльності судів і органів прокуратури в умовах воєнного стану та запропонували можливі шляхи їх вирішення.

The issue of organizing the operation of the court and prosecutor’s office in terms of the martial law is extremely urgent. Since then, Ukraine, for the first time in many years, has faced a problem related to the need to reorganize the operation of courts and prosecutor’s offices in order to continue performing their functions during the armed aggression. The current situation demonstrated that the Ukrainian judicial system and the prosecutor’s office were not properly prepared for war. The lack of any pre-developed clear plans or programs for the functioning of the court and prosecutor’s office in terms of war or emergency situation is a bright proof. Therefore, the gained experience of the operation of courts and prosecutor’s offices in terms of the acute phase of the Russian-Ukrainian war can be useful for other countries. Solving the existing problems with ensuring a fair trial in peacetime was complicated by a number of additional challenges caused by the war. Therefore, Ukraine faced a double task: first, to ensure the functioning of the judicial system in terms of the martial law, and secondly, to continue fulfilling its obligations regarding the implementation of judicial reform, which is a necessary condition for Ukraine’s accession to the European Union. The authors of the article have studied the main problems of organizing the operation of courts and prosecutor’s offices in terms of the martial law and have offered possible ways to solve them.

Крайне актуален вопрос организации работы суда и прокуратуры в условиях военного положения. С тех пор Украина впервые за многие годы столкнулась с проблемой, связанной с необходимостью реорганизации работы судов и прокуратуры, чтобы продолжить выполнение своих функций во время вооруженной агрессии.
Organização das atividades do tribunal e do ministério público sob a lei marcial: a experiência da ucrânia
Keywords: publikatsii u WoS; Україна; administrative and legal provision; law enforcement activity; law enforcement function; prosecutor’s office; judicial reform; public justice; court; Ukraine; адміністративно-правове забезпечення; діяльності правоохоронних органів; правоохоронна функція; прокуратура; судова реформа; публічне правосуддя; суд; Украина; административно-правовое обеспечение; деятельность правоохранительных органов; судебная реформа; умови воєнного стану; війна; martial law conditions; условия военного положения