Амністія як інструмент забезпечення участі засуджених осіб у захисті суверенітету і державної цілісності України: аналіз окремих законопроєктних ініціатив - Литвинов, О. М.; Lytvynov, O. M.; Ященко, А. М.; Yashchenko, A. M.; Ященко Андрій Миколайович (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 19 квіт. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 96-99, 2024)
Проаналізовано положення проєкту Закону України «Про амністію у 2024 році у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації для участі у захисті суверенітету і державної цілісності України». Зауважено, що кримінально-правовим наслідком застосування амністії може бути повне або часткове звільнення від відбування покарання, а не скасування невідбутої частини покарання засудженим.

The provisions of the draft Law of Ukraine "On amnesty in 2024 in connection with the military aggression of the Russian Federation to participate in the protection of the sovereignty and state integrity of Ukraine". It is noted that the criminal-legal consequence of the application of amnesty may be a full or partial exemption from serving the sentence, and not the cancellation of the unserved part of the sentence by the convicted.

Проанализированы положения проекта Закона Украины «Об амнистии в 2024 году в связи с военной агрессией Российской Федерации для участия в защите суверенитета и государственной целостности Украины. Отмечено, что уголовно-правовым следствием применения амнистии может быть полное или частичное освобождение от отбывания наказания, а не отмена неотбытой части наказания осужденным.
Keywords: амністія; amnesty; амнистия; засуджені; convicted; осужденные; захист суверенітету і державної цілісності України; protection of sovereignty and state integrity of Ukraine; защита суверенитета и государственной целостности Украины; законопроєкт; bill; законопроект