Превентивні заходи в діяльності Служби безпеки України щодо забезпечення прав і свобод людини - Джафарова, О. В.; Dzhafarova, O. V.; Шатрава, С. О.; Shatrava, S. O.; Лещенко, Д. О.; Leshchenko, D. O.; Сергій Шатрава; Джафарова Олена В'ячеславівна (Право.ua. - 2024. - № 1. - С. 49-53, 2024)
Розглянуто адміністративно-правове забезпечення прав і свобод людини та громадянина при здійсненні превентивних заходів у контексті діяльності Служби безпеки України через призму сучасних викликів та динамічних змін у суспільстві та політиці. Наголошено, що завдяки проведенню превентивних заходів працівникам Служби безпеки України вдається запобігти багатьом неправомірним посяганням на життя, здоров’я та права людини і громадянина, а також на національну безпеку всередині країни. Для підвищення ефективності таких заходів Служба безпеки України потребує впорядкування законодавчої бази у сфері проведення контррозвідувальної діяльності. Превентивні заходи, що використовуються працівниками Служби безпеки України, мусять знайти своє відображення у вигляді змін та доповнень до Закону України «Про Службу безпеки України» та інших нормативно правових актів, та мають бути обмежені вичерпним їх переліком та порядком застосування. Доведено необхідність окреслити підстави та процесуальні особливості їх застосування, з метою недопущення можливості для зловживань. Звернуто увагу на необхідність здійснення заходів щодо перетворення Служби безпеки України на спецслужбу Європейського зразка полягає в позбавленні її підслідності злочинів, що не мають відношення до захисту національної безпеки, а також декларування антитерористичної, розвідувальної та контррозвідувальної діяльності як пріоритетних напрямків діяльності для Служби безпеки України.

The scientific article provides a scientific review of the works of scientists who researched the issues of the Security Service of Ukraine, taking into account the competence of the latter in various spheres of public relations. The novelty of the research consists in considering the administrative and legal provision of the rights and freedoms of a person and a citizen in the implementation of preventive measures in the context of the activities of the Security Service of Ukraine through the prism of modern challenges and dynamic changes in society and politics. It was emphasized that thanks to the implementation of preventive measures, the employees of the Security Service of Ukraine manage to prevent many illegal encroachments on the life, health and rights of people and citizens, as well as on national security within the country. To increase the effectiveness of such measures, the Security Service of Ukraine needs to streamline the legislative framework in the field of counterintelligence activities. Preventive measures used by employees of the Security Service of Ukraine must be reflected in the form of amendments and additions to the Law of Ukraine «On the Security Service of Ukraine» and other normative legal acts, and must be limited to an exhaustive list and the order of their application. The need to outline the grounds and procedural features of their application in order to prevent the possibility of abuse has been proved. The attention drawn to the need to implement measures to transform the Security Service of Ukraine into a special service of the European model consists in depriving it of responsibility for crimes unrelated to the protection of national security, as well as declaring antiterrorist, intelligence and counterintelligence activities as priority areas of activity for the Security Service of Ukraine.

Рассмотрено административно-правовое обеспечение прав и свобод человека и гражданина при осуществлении превентивных мер в контексте деятельности Службы безопасности Украины через призму современных вызовов и динамических изменений в обществе и политике. Отмечено, что благодаря проведению превентивных мероприятий работникам Службы безопасности Украины удается предотвратить многие неправомерные посягательства на жизнь, здоровье и права человека и гражданина, а также на национальную безопасность внутри страны.
Keywords: Служба безпеки України; сектор безпеки і оборони України; національна безпека; адміністративно-правове забезпечення; адміністративно-правовий примус; органи публічної адміністрації; права і свободи людини та громадянина; правові механізми захисту прав людини; правоохоронна діяльність; превентивна діяльність; превентивні заходи; Security Service of Ukraine; security and defense sector of Ukraine; national security; administrative and legal support; administrative and legal coercion; bodies of public administration; human and citizen rights and freedoms; legal mechanisms for the protection of human rights; law enforcement activities; preventive activity; preventive measures; Служба безопасности Украины; сектор безопасности и обороны Украины; национальная безопасность; административно-правовое обеспечение; административно-правовое принуждение; органы публичной администрации; права и свободы человека и гражданина; правовые механизмы защиты прав человека; правоохранительная деятельность; превентивная деятельность; превентивные мероприятия