The role of project-based learning in the training of future officers - Kozyar, M.; Dziuba, P.; Tyurina, V. O.; Тюріна, В. О.; Miroshnichenko, V.; Romanyshyna, L. (Revista EDaPECI - Educação a Distância e Práticas Educativas Comunicacionais e Interculturais. – 2024. – Vol. 24, № 1. – P. 186-196, 2024)
Метою статті є виявлення ефективності проектних технологій у формуванні професійної компетентності майбутніх офіцерів. В якості методів дослідження використано тестування та формуючий експеримент. Дослідження проводилось з курсантами військових навчальних закладів. Кожен проект складався з організаційного, мотиваційного, дослідницького та заключного етапів, які передбачали рефлексію набутих знань. Визначено характерні тенденції трансформації професійної компетентності у військовій освіті. Встановлено, що проектний метод навчання сприяє формуванню комунікативної, управлінської, мотиваційної та когнітивної складових професійної компетентності майбутніх офіцерів. Цей метод був найменш ефективним для формування емоційно-вольової складової компетентності майбутніх офіцерів. Загалом гіпотеза дослідження щодо ефективності методу проектів у підготовці майбутніх офіцерів підтвердилася частково. Повністю підтвердилася гіпотеза про залежність ефективності методу проектів від ходу навчання майбутніх офіцерів. Отримані результати можуть бути використані для підвищення ефективності освітніх програм підготовки майбутніх офіцерів. Подальшими перспективами дослідження є вивчення взаємозв’язку ефективності методу проектів із психологічними особливостями студентів.

The article aims to identify project technologies’ eff ectiveness in forming future offi cers’ professional competence. Testing and a formative experiment were used as the research methods. The study was conducted with cadets of military educational institutions. Each project consisted of organizational, motivational, research and final stages, which included reflection on the acquired knowledge. Typical trends in the transformation of professional competence in military education were identified. The project-based learning method has been found to contribute to forming the communicative, managerial, motivational, and cognitive components of future offi cers’ professional competence. This method was least eff ective for forming the emotional and volitional components of future officers’ competence. In general, the research hypothesis about the eff ectiveness of the project method in training future officers was partially confirmed. The hypothesis about the dependence of the eff ecveness of the project method on the course of study in future offi cers’ training was fully confi rmed. The results can be used to improve the eff ectiveness of educational programs for training future offi cers. Further prospects for the research are to study the relationship between the project method’s eff ectiveness and students’ psychological characteristics.

Целью статьи является выявление эффективности проектных технологий в формировании профессиональной компетентности будущих офицеров. В качестве методов исследования использовались тестирование и формирующий эксперимент. Исследование проводилось с курсантами военных учебных заведений. Каждый проект состоял из организационного, мотивационного, исследовательского и заключительного этапов, включавших рефлексию полученных знаний. Выявлены типичные тенденции трансформации профессиональной компетентности в военном образовании. Установлено, что метод проектов способствует формированию коммуникативного, управленческого, мотивационного и когнитивного компонентов профессиональной компетентности будущих офицеров. Наименее эффективен данный метод для формирования эмоционально-волевого компонентов компетентности будущих офицеров. В целом гипотеза исследования об эффективности метода проектов в подготовке будущих офицеров подтвердилась частично. Гипотеза о зависимости эффективности метода проектов от курса обучения в подготовке будущих офицеров подтвердилась полностью. Полученные результаты могут быть использованы для повышения эффективности образовательных программ по подготовке будущих офицеров. Дальнейшие перспективы исследования заключаются в изучении взаимосвязи эффективности метода проектов с психологическими особенностями студентов.
O papel da aprendizagem baseada em projetos na formação de futuros ofi ciais
El papel del aprendizaje basado en proyectos en la formación de futuros funcionarios
Keywords: publikatsii u WoS; learning methods; military education; professional training; project-based learning; project method; методи навчання; військова освіта; професійне навчанняпроектне навчання. метод проектів; проектне навчання; метод проектів; методы обучения; военное образование; профессиональная подготовка; проектное обучение; метод проектов