Загальнотеоретичні проблеми та практичні аспекти спадкування обов’язку відшкодувати шкоду та сплатити неустойку - Кухарєв, О. Є.; Kukhariev, O. Ye.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-2086-9179 (Нове українське право. – 2022. – Вип. 2. – С. 59-65, 2022)
Стаття присвячена з’ясуванню особливостей спадкування обов’язку відшкодувати завдану спадкодавцем шкоду та сплатити присуджену з нього за життя неустойку. Наголошено, що підлягають відшкодуванню збитки, завдані як у договірних, так і в недоговірних відносинах. Обґрунтовано висновок, що обов’язок відшкодувати шкоду, завдану спадкодавцем, а також сплатити присуджену з нього неустойку є не наступництвом у цивільно-правовій відповідальності, а елементом складу спадщини – спадковим пасивом. Такий обов’язок виконується у формі сплати певної грошової суми, а не передання речей в натурі, якщо договором між спадкоємцем та кредитором не встановлений інший порядок відшкодування шкоди (сплати неустойки). Потерпілий у спадкових правовідносинах набуває статусу кредитора спадкодавця (боржника), а тому порядок та строки виконання обов’язку відшкодувати шкоду та сплатити неустойку регулюються статями 1281, 1282 Цивільного кодексу України. Встановлено, що у сфері спадкового права суттєво звужено застосування принципу повного відшкодування збитків, зважаючи на таке: 1) обов’язок відшкодувати шкоду, завдану делінквентом і сплатити присуджену з нього неустойку, обмежується вартістю рухомого чи нерухомого спадкового майна; 2) потерпілий повинен дотримуватись порядку та строків пред’явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців боржника, визначених у статтях 1281, 1282 Цивільного кодексу України; 3) потерпілий, який у шестимісячний строк не пред’явив вимоги до спадкоємців делінквента, що прийняли спадщину, позбавляється права вимоги; 4) розмір збитків та неустойки може бути зменшений судом. Право на пред’явлення відповідного позову виникає у спадкоємця після прийняття спадщини. Суд може зменшити завдані спадкодавцем збитки та присуджену з нього неустойку до розміру, меншого за вартість спадкового майна.

The article is devoted to the clarification of the peculiarities of inheritance of the obligation to compensate for the damage caused by the testator and to pay the penalty awarded during his life. It is highlighted that both contractual and non-contractual damages are subject to compensation. It justifies the conclusion that the obligation to compensate for the damage caused by the testator, as well as to pay the penalty awarded from him, is not a succession in civil liability, but an element of the composition of inheritance – an inherited liability. Such an obligation is implemented in the form of payment of a certain amount of money, but not the transfer of things in kind, if the agreement between the heir and the lender does not establish another order of compensation for damage (payment of a penalty). The victim in the inherited legal relations acquires the status of the creditor of the testator (debtor), so the order and timing of the obligation to compensate the damage and pay the penalty are regulated by Articles 1281, 1282 of the Civil Code of Ukraine. It is found that in the sphere of inheritance law the application of the principle of full compensation for damage is significantly narrowed, taking into account the following: 1) the obligation to compensate the damage caused by the delinquent and to pay the penalty awarded from it is limited to the value of movable or immovable inherited property; 2) the victim must comply with the order and timing of the creditor of the testator claims against the heirs of the debtor, defined in Articles 1281, 1282 of the Civil Code of Ukraine; 3) the victim, which in the six months period has not submitted claims to the heirs delinquent, who accepted the inheritance, deprives the right of claim; 4) the amount of damages and penalties may be reduced by the court. The right to claim occurs to the heir after acceptance of the inheritance. The court may reduce the damage caused by the testator and the contractual penalty to the amount less than the value of inherited property.

Статья посвящена выяснению особенностей наследования обязанности возместить причиненный наследодателем вред и уплатить присужденный из него за жизнь неустойку. Отмечено, что подлежит возмещению ущерб, нанесенный как в договорных, так и в недоговорных отношениях. Обоснован вывод, что обязанность возместить вред, причиненный наследодателем, а также уплатить присужденную из него неустойку является не преемством гражданско-правовой ответственности, а элементом состава наследства – наследственным пассивом. Такая обязанность выполняется в форме уплаты определенной денежной суммы, а не передачи вещей в натуре, если договором между наследником и кредитором не установлен другой порядок возмещения вреда (уплаты неустойки).
General theoretical problems and practical aspects of the inheritance of the obligation to compensate damage and to pay a penalty
Кухарєв, О. Є. Загальнотеоретичні проблеми та практичні аспекти спадкування обов’язку відшкодувати шкоду та сплатити неустойку / Кухарєв Олександр Євгенович // Нове українське право. – 2022. – Вип. 2. – С. 59-65. – DOI: https://doi.org/10.51989/NUL.2022.2.8.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Спадкове право. Inheritance law. Наследственное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; спадкування; спадщина; спадкодавець; спадкоємець; кредитор; збитки; моральна шкода; неустойка; принцип повного відшкодування збитків; inheritance; testator; heir; creditor; damage; moral damage; penalty; principle of full compensation for damages; наследование; наследодатель; наследник; кредитор; ущерб; моральный вред; неустойка; принцип полного возмещения ущерба