Становлення ювенальної юстиції в Україні - Романюк, В. В.; Romaniuk, V. V.; Віталій Романюк (Права людини в Україні: минуле, сьогодення, майбутнє : тези доп. учасників Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 10 груд. 2021 р.). - Харків, 2021. - С. 310-312, 2021)
Узагальнено, що система ювенальної юстиції - це сукупність елементів: особливий суб'єкт та суб'єктний склад – неповнолітній та неповноліття як правова база ювенальної юстиції; спеціалізовані судові органи та установи; спеціальні процедурні норми, що регламентують процес досудового розслідування та судового розгляду кримінальних правопорушень; спеціальні заходи кримінального правового впливу; несудові органи (комісії у справах неповнолітніх, уповноважений з прав дитини, органи опіки та піклування, служба пробації), спеціальні правоохоронні структури, створені для профілактики кримінальних правопорушень неповнолітніх.

It is summarized that the system of juvenile justice is a set of elements: a special subject and subject composition - a minor and minors as the legal basis of juvenile justice; specialized judicial bodies and institutions; special procedural norms regulating the process of pretrial investigation and trial of criminal offenses; special measures of criminal legal influence; non-judicial bodies (juvenile affairs commissions, children's rights commissioner, guardianship and guardianship bodies, probation service), special law enforcement structures created for the prevention of criminal offenses by minors.

Обобщено, что система ювенальной юстиции – это совокупность элементов: особый субъект и субъектный состав – несовершеннолетний и несовершеннолетие как правовая база ювенальной юстиции; специализированные судебные органы и учреждения; специальные процедурные нормы, регламентирующие процесс досудебного расследования и судебного разбирательства уголовных правонарушений; специальные меры уголовного правового воздействия; несудебные органы (комиссии по делам несовершеннолетних, уполномоченный по правам ребенка, органы опеки и попечительства, служба пробации), специальные правоохранительные структуры, направленные на профилактику уголовных правонарушений несовершеннолетних.
Keywords: ювенальна юстиція; поняття; погляди вчених; juvenile justice; concepts; look at the ancients; ювенальная юстиция; понятие; взгляды вчених