Цивільна правосуб’єктність неповнолітніх: окремі проблемні аспекти - Чалий, Ю. І.; Chaliy, Y. I.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-3641-0760 (Форум права. – 2014. – № 3. – С. 412–416., 2014)
Звертається увага на проблемні аспекти невідповідності вимог цивільного законодавства дійсному стану, що склався у відносинах за участі малолітніх та власне неповнолітніх осіб в особистій немайновій та майновій сферах. На думку автора, обсяг цивільної дієздатності неповнолітніх осіб (в широкому значенні) підлягає розширенню щодо самостійного здійснення ними особистих немайнових прав, що забезпечують природне існування фізичних осіб та їх соціальне буття. У майновій сфері обсяг дієздатності неповнолітніх осіб може бути розширений стосовно здійснення ними прав третьої особи в зобов’язаннях з надання освітніх послуг.

The article draws attention to the problematic aspects of non-compliance requirements of the civil legislation of the actual prevailing in relations with minors in the proper moral and economic spheres. In particular it is noted that juvenile and actually minors are in fact participants of the wider civil relations, in comparison with those which are prescribed amount of partial and incomplete legal capacity (art.31–32 of the Civil Code of Ukraine). The author is limited staging of scientific and practical problems, but at the same time, offers the legal community to consider a proposal to expand the scope of civil capacity of minors (in the broad sense) with respect to the independent exercise of moral rights, providing a natural existence of individuals, as well as moral rights, ensuring their social existence. The volume capacity of minors in property sphere can be extended with respect to the exercise of the rights of a third party in the obligations to provide educational services.

Обращается внимание на проблемные аспекты несоответствия требований гражданского законодательства действительному состоянию, сложившемуся в отношениях с участием малолетних и собственно несовершеннолетних в личной неимущественной и имущественной сферах. По мнению автора, объем гражданской дееспособности несовершеннолетних (в широком смысле) подлежит расширению относительно самостоятельного осуществления ими личных неимущественных прав, обеспечивающих природное существование физических лиц и их социальное бытие. В имущественной сфере объем дееспособности несовершеннолетних может быть расширен относительно осуществления ими прав третьего лица в обязательствах по оказанию образовательных услуг.
Чалий, Ю. І. Цивільна правосуб’єктність неповнолітніх: окремі проблемні аспекти [Електронний ресурс] / Ю. І. Чалий // Форум права. – 2014. – № 3. – С. 412–416. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/FP_index.htm_2014_3_69.pdf.
Чалий Ю. І. "Цивільна правосуб’єктність неповнолітніх: окремі проблемні аспекти." Форум права 3 (2014): 412–416.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; цивільна правосуб’єктність; гражданская правосубъектность; правосуб’єктність; правосубъектность; legal personality; неповнолітні; несовершеннолетние; minors; дієздатність; дееспособность; legal capacity