Інформаційна та кібербезпека: психологічні аспекти - Лучик, С. Д.; Luchyk, S. D.; Бешлей, А. В.; Beshlei, A. V.; Світлана Лучик (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. ХІІІ Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 30-річчю Харк. нац. ун-ту внутр. справ у статусі університету (м. Вінниця, 22 листоп. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 91-93, 2024)
Відзначено, що людський фактор є однією з основних вразливостей інформаційної та кібербезпеки, адже поведінка та психологічні характеристики можуть бути легко використані зловмисниками. Для мінімізації ризиків необхідно поєднувати технологічні засоби захисту з постійною роботою над усвідомленням і дотриманням правил безпеки з боку співробітників.

It was noted that the human factor is one of the main vulnerabilities of information and cybersecurity, as behavior and psychological characteristics can be easily exploited by attackers. To minimize risks, it is necessary to combine technological protection with constant work on awareness and compliance with security rules by employees.

Отмечено, что человеческий фактор является одной из основных уязвимостей информационной и кибербезопасности, ведь поведение и психологические характеристики могут быть легко использованы злоумышленниками. Для минимизации рисков необходимо совмещать технологические средства защиты с постоянной работой по осознанию и соблюдению правил безопасности со стороны сотрудников.
Keywords: інформаційна безпека; кібербезпека; фішингові атаки; психологічні аспекти; information security; cybersecurity; phishing attacks; psychological aspects; информационная безопасность; кибербезопасность; фишинговые атаки; психологические аспекты