The role of international organizations in the protection of human right in Ukraine - Voitsikhovskyi, A. V.; Войціховський, А. В.; Bakumov, O. S.; Бакумов, О. С.; Ustymenko, O. S.; Устименко, О. С.; Lohvynenko, Ye. S.; Логвиненко, Є. С.; Андрій Войціховський; Логвиненко (Велика) Євгенія Сергіївна (Novum Jus. - 2022. - Vol. 16, № 2. - P. 305-340, 2022)
Зазначено, що визнання державою прав і свобод людини шляхом їх закріплення в конституції та інших законодавчих актах є першим і найнеобхіднішим кроком до їх утвердження та реалізації. Значну роль у дотриманні та захисті цих прав і свобод в Україні відіграють різні міжнародні організації, які становлять міжнародно-правовий механізм захисту прав людини. Діяльність цих міжнародних організацій насамперед спрямована на реформування національної системи в цьому відношенні, нормотворчості та забезпечення підзвітності, верховенства права та діалогу між владою та суспільством. Наголошено, що міжнародні організації можна вважати додатковою гарантією дотримання та захисту прав і свобод людини і громадянина. Проаналізовано роль та вплив міжнародних організацій, таких як ООН, Рада Європи, Європейський Союз та Організація з безпеки та співробітництва в Європі, у формуванні національного механізму захисту прав людини та свободи в Україні. Досліджено міжнародно-правові документи, прийняті в рамках цих організацій, з метою визначення їх особливостей, ролі та реалізації в країні.

State recognition of human rights and freedoms by enshrining them in the constitution and other legislative acts is the first and most urgent step towards their establishment and implementation. However, the role of the state should not be limited to this sole aspect. The state should make every effort to guarantee, protect, and defend both human and citizen rights and freedoms, which determines its main direction of humanization and humanitarian characteristics. Various international organizations, which constitute an international legal mechanism to protect human rights, play a significant role in the observance and protection of these rights and freedoms in Ukraine. The activity of these international organizations is primarily aimed at reforming the national system in this regard, rulemaking, and ensuring accountability, the rule of law, and dialogue between government and society. Consequently, these international organizations can be considered an additional guarantee for the observance and protection of human and civil rights and freedoms. This research aims to review the role and influence of international organizations such as the United Nations, the Council of Europe, the European Union, and the Organization for Security and Co-operation in Europe in the formation of the national mechanism to protect human rights and freedoms in Ukraine. For this purpose, international legal documents adopted within these organizations were analyzed to determine their specific features, role, and implementation in the country.

Отмечено, что признание государством прав и свобод человека путем их закрепления в конституции и других законодательных актах является первым и необходимым шагом для их утверждения и реализации. Значительную роль в соблюдении и защите этих прав и свобод в Украине играют разные международные организации, составляющие международно-правовой механизм защиты прав человека. Деятельность этих международных организаций, прежде всего, направлена ​​на реформирование национальной системы в этом отношении, нормотворчество и обеспечения подотчетности, верховенства права и диалога между властью и обществом. Отмечено, что международные организации можно считать дополнительной гарантией соблюдения и защиты прав и свобод человека и гражданина. Проанализированы роль и влияние международных организаций, таких как ООН, Совет Европы, Европейский Союз и Организация по безопасности и сотрудничеству в Европе, в формировании национального механизма защиты прав человека и свободы в Украине. Исследованы международно-правовые документы, принятые в рамках этих организаций с целью определения их особенностей, роли и реализации в стране.
Keywords: Міжнародне право .International Law. Международное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Україна. Ukraine. Украина; права людини; human rights; права человека; міжнародні організації; international organizations; международные организации; ООН; United Nations; Рада Європи; Council of Europe; Совет Европы; Європейський Союз; European Union; Европейский Союз; Організація з безпеки та співробітництва в Європі; ОБСЄ; Organization for Security and Co-operation in Europe; Организация по безопасности и сотрудничеству в Европе; механізм захисту прав людини; publikatsii u zarubizhnomu vydanni