Законодавчо-організаційні та науково-технічні аспекти проблеми незаконного обігу та сертифікації електрошокових пристроїв в Україні - Губарєв, Г. Г.; Hubariev, H. H. (Право і безпека. - 2013. - № 1 (48). - С. 47-52, 2013)
Указано, що прогалини та неоднозначність законодавства щодо електрошокових пристроїв в Україні призводить до комплексної проблеми незаконного обігу та відсутності сертифікації електрошокових пристроїв, яка може бути вирішена вжиттям низки заходів законодавчо-організаційного та науково-технічного характеру, які сформульовано в статті. Введено поділ електрошокових засобів для службового та цивільного використання (самозахисту).

It is indicated that the gaps and ambiguity of legislation regarding electric shock devices in Ukraine leads to a complex problem of illegal circulation and lack of certification of electric shock devices, which can be solved by taking a number of measures of a legislative, organizational and scientific and technical nature, which are formulated in the article. The division of electric shock devices for official and civilian use (self-defense) has been introduced.

Указано, что пробелы и неоднозначность законодательства по электрошоковым устройствам в Украине приводит к комплексной проблеме незаконного обращения и отсутствия сертификации электрошоковых устройств, которая может быть решена принятием ряда мер законодательно-организационного и научно-технического характера, сформулированных в статье. Введено деление электрошоковых средств для служебного и гражданского использования (самозащиты).
Keywords: електрошокові пристрої; незаконний обіг; зброя; сертифікація; законодавство; electric shock devices; illegal circulation; weapons; certification; legislation; электрошоковые устройства; незаконное обращение; оружие; сертификация; законодательство