Формування української національної та мовної ідентичності через кримінотеологічну парадигму - Дегтярьова, В.; Dehtiarova, V.; Кріцак, І. В.; Kritsak, I. V.; Іван Кріцак (Пенітенціарна система: історія, сучасність, майбутнє : матеріали наук. читань пам’яті генерал-полковника внутріш. служби Штанька Івана Васильовича (м. Чернігів, 13 верес. 2024 р.). – Чернігів : ПАУ, 2024. – С. 66-74, 2024)
Визначено важливість єднання та взаємопідтримки українського народу в умовах сучасної російсько-української війни. Проаналізовано ефективність протистояння глобальним викликам сьогодення через формування української національної та мовної ідентичності.

The importance of unity and mutual support of the Ukrainian people in the conditions of the modern Russian-Ukrainian war is determined. The effectiveness of confronting the global challenges of today through the formation of Ukrainian national and linguistic identity is analyzed.
Keywords: Україна; національна ідентичність; мовна ідентичність; українська національна теологія; кримінотеологія; культурна ідентичність; духовно-ціннісний аспект; мова; українці; українська національна ідентичність; війна; російсько-українська війна; Ukraine; Ukrainian national identity; Russian-Ukrainian war; language