Досвід зарубіжних країн щодо процесуальних гарантій прав свідка у кримінальному процесі - Піддубна, А. В.; Piddubna, A. V. (Scientists and modern theoretical ideas : Abstracts of XXXV International Scientific and Practical Conference ( Haifa, Israel, September 04-06, 2023). - Haifa, 2023. - P. 97-100, 2023)
Досліджено міжнародний досвід у гарантуванні процесуальних прав, свобод і законних інтересів осіб, які володіють інформацією необхідною та значущою для кримінального провадження. Встановлено, що у більшості зарубіжних країн застосовується значна кількість заходів щодо забезпечення їх безпечного існування та перебування у якості свідка. Програми захисту свідків, що реально працюють у розвинених державах світу, націлені не тільки на фізичний захист, а й надають моральну та матеріальну допомогу не тільки свідкам, а і потерпілим та іншим учасникам кримінального процесу.

International experience in guaranteeing the procedural rights, freedoms and legitimate interests of persons who possess information necessary and significant for criminal proceedings has been studied. It is established that in the majority of foreign countries, a significant number of measures are applied to ensure their safe existence and stay as a witness. Witness protection programs that actually work in the developed countries of the world are aimed not only at physical protection, but also provide moral and material assistance not only witnesses, as well as victims and other participants in the criminal process.

Исследован международный опыт в гарантировании процессуальных прав, свобод и законных интересов лиц, обладающих информацией необходимой и важной для уголовного производства. Установлено, что в большинстве зарубежных стран применяется значительное количество мер по обеспечению их безопасного существования и пребывания в качестве свидетеля. Программы защиты свидетелей, реально работающих в развитых государствах мира, нацелены не только на физическую защиту, но и оказывают моральную и материальную помощь не только свидетелям, а также потерпевшим и другим участникам уголовного процесса.
Keywords: зарубіжний досвід; foreign experience; зарубежный опыт; процесуальна гарантія; procedural guarantee; процессуальная гарантия; права учасників кримінального провадження; rights of participants in criminal proceedings; права участников уголовного производства; захист свідків; witness protection; защита свидетелей