Особливості використання юридичної термінології в документах - Савчук, А. П.; Savchuk, A. P.; Перцева, В. А.; Pertseva, V. A. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 21 черв. 2024 р.). – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 666-668, 2024)
Підкреслено, що сфера юридичного терміновикористання, з одного боку, вимагає чіткої фіксації правової інформації, стандартизації її мовного вираження, з іншого, вона підкоряється нормам і принципам мовної системи, яка має адаптаційний характер, що проявляється в її гнучкості й рухливості, певній розмитості значень. Запорукою правильного використання в документах юридичної термінології є врахування розробниками під час складання документа не лише наявних вимог до діловодства й сучасної української літературної мови, але і юридичних аспектів, які помітно впливають як на зміст, так і, в певних випадках, на юридичну силу документа.

It is emphasized that the field of legal terminology, on the one hand, requires a clear fixation of legal information, standardization of its linguistic expression, on the other hand, it obeys the norms and principles of the language system, which has an adaptive nature, which is manifested in its flexibility and mobility, a certain blurring of meanings. The key to the correct use of legal terminology in documents is that developers take into account not only the existing requirements for record keeping and the modern Ukrainian literary language, but also legal aspects that significantly affect both the content and, in certain cases, the legal force of the document.

Подчеркнуто, что сфера юридического терминоиспользования, с одной стороны, требует четкой фиксации правовой информации, стандартизации ее языкового выражения, с другой, она подчиняется нормам и принципам языковой системы, которая имеет адаптационный характер, проявляющийся в ее гибкости и подвижности, определенной размытости значений. Залогом правильного использования в документах юридической терминологии является учет разработчиками при составлении документа не только имеющихся требований к делопроизводству и современному украинскому литературному языку, но и юридических аспектов, которые заметно влияют как на содержание, так и, в определенных случаях, на юридическую силу документа.
Keywords: термін; юридична термінологія; документ; term; legal terminology; document; термин; юридическая терминология