Загальні та приватні теорії кримінального процесу України - Слінько, Д. С.; Slinko, D. S.; Слінько, К. М.; Slinko, K. M.; Філін, Д. В.; Filin, D. V. (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Сер.: Право. - 2021. - Вип. 31. - С. 92-98, 2021)
Проаналізовано загальні і приватні спеціальні теорії кримінальногопроцесу України. Визначено положення його оптимізації та процесуальної економії на підставі єдиного змісту кримінальних і процесуальних норм при встановленні обставин, пов’язаних із закриттям кримінального провадження, звільнення особи від кримінальної відповідальності. Розкрито зміст кримінально процесуальних репресій, які визначені на основі процесуального статусу сторони обвинувачення і механізмі його застосування щодо окремої категорії учасників кримінального провадження. Відзначено, що приватна реперна теорія кримінального процесу може бути застосована в КПК України. Концептуальний підхід в даному випадку можна визначити виходячи з оптимізації, процесуальної економії кримінального процесу.

The criminal process in Ukraine is based on thebasic principles of legal theories of Anglo-Saxon law. Adversarial proceedings are defined as a criminal lawsuit, on the basis of which the investigator is obliged to initiate criminal proceedings and support public prosecution. A retrospective analysis of the theoretical constructions of general theories of the criminal process in Ukraine shows their construction on the basis of Romano-Germanic provisions of continental Europe, where the basis is the publicity of the process and criminal prosecution by criminal justice authorities. In this case, the construction of general and particular theories of the process of Ukraine has a significant legal difference. The main differences can be considered on the basis of optimization constructions, procedural economy, application of criminal repressions connected with restriction of the rights, freedoms and interests of participants of criminal proceedings. It should be noted that the current criminal procedure law does not define, to the end, the concept of general and private theories of process. The article offerstheoretical aspects and practical solutions to emerging problems on the basis of the criminal process of Ukraine, the construction of theoretical approaches based on Anglo-Saxon law, which is important for optimizing the criminal process of Ukraine.

Проанализированы общие и частные специальные теории уголовного процесса Украины. Определены положения его оптимизации и процессуальной экономии на основании единого содержания уголовных и процессуальных норм при установлении обстоятельств, связанных с закрытием уголовного производства, освобождения лица от уголовной ответственности. Раскрыто содержание уголовно-процессуальных репрессий, определенных на основе процессуального статуса стороны обвинения и механизме его применения в отношении отдельной категории участников уголовного производства. Отмечено, что частная реперная теория уголовного процесса применима в УПК Украины.
General and special theory of the criminal process of Ukraine
Слінько, Д. С. Загальні та приватні теорії кримінального процесу України / Слінько Д. С., Слінько К. М., Філін Д. В. // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Сер.: Право. - 2021. - Вип. 31. - С. 92-98. - DOI: https://doi.org/10.26565/2075-1834-2021-31-13.
Слінько, Д., Слінько, К., & Філін , Д. (2021). ЗАГАЛЬНІ І ПРИВАТНІ ТЕОРІЇ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ УКРАЇНИ. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право», (31), 92-98. https://doi.org/10.26565/2075-1834-2021-31-13.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; теорії кримінального процесу; theories of the criminal process; теории уголовного процесса; законодавство; legislation; законодательство; репресії; repressions; репрессии; кримінальне судочинство; criminal justice; уголовное судопроизводство; докази; evidence; доказательства; доказування; proving; доказывание