Правові засоби протидії адміністративним правопорушенням, пов'язаних з корупцією в Україні - Зінченко, Д. А.; Zinchenko, D. A.; Данііл Зінченко (Протидія організованій злочинності і корупції в умовах збройного конфлікту: досвід та перспективи з нагоди 5-річчя створення Департаменту стратегічних розслідувань НПУ: зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кропивницький, 04 жовт. 2024 р.). – Кропивницький: ДонДУВС, 2024. – С. 375-378, 2024)
Протидія адміністративним правопорушенням, пов’язаним з корупцією, є одним із ключових елементів забезпечення верховенства права та стабільності демократичного суспільства в Україні. Сучасна правова система країни надає широкий спектр засобів для боротьби з корупційними проявами на адміністративному рівні, що включає нормативно-правове забезпечення, інституційні механізми, профілактичні заходи та адміністративні санкції. В умовах реформування правової системи України особливе місце займає впровадження ефективних механізмів попередження, виявлення та реагування на адміністративні правопорушення корупційного характеру. Законодавство України у сфері протидії корупції включає, зокрема, Закон України «Про запобігання корупції», який передбачає широкий спектр заходів щодо запобігання корупційним діям, а також Кодекс України про адміністративні правопорушення, що встановлює відповідальність за конкретні порушення. Особливого значення набуває діяльність Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), яке забезпечує контроль за дотриманням антикорупційного законодавства, моніторинг стилю життя посадових осіб та перевірку декларацій. Серед ключових правових засобів можна виділити впровадження прозорих механізмів фінансового контролю, створення системи публічного доступу до інформації про доходи державних службовців, а також санкції у вигляді штрафів, конфіскації незаконно набутого майна чи позбавлення права займати певні посади. Крім того, значну увагу приділяють міжнародній співпраці, адже Україна зобов’язалася імплементувати міжнародні стандарти, такі як вимоги Конвенції ООН проти корупції. Важливою складовою є підвищення правової культури громадян та їхньої поінформованості про способи протидії корупції. Лише через синергію правових, інституційних і соціальних заходів можна досягти суттєвого зниження рівня корупції на адміністративному рівні.

Countering administrative offenses related to corruption is a cornerstone in ensuring the rule of law and stability in a democratic society in Ukraine. The country’s contemporary legal framework provides a wide range of tools to combat corruption at the administrative level, including regulatory support, institutional mechanisms, preventive measures, and administrative sanctions. Amid the ongoing reform of Ukraine’s legal system, particular emphasis is placed on implementing effective mechanisms for preventing, detecting, and responding to administrative offenses of a corrupt nature. Ukraine’s anti-corruption legislation includes, among others, the Law of Ukraine “On Preventing Corruption,” which outlines a broad array of measures to counteract corrupt practices, as well as the Code of Ukraine on Administrative Offenses, which establishes liability for specific violations. The work of the National Agency for the Prevention of Corruption (NAPC) is of particular importance, as it oversees compliance with anti-corruption laws, monitors officials' lifestyles, and verifies asset declarations. Key legal tools include the implementation of transparent financial control mechanisms, the creation of a public access system to information about the incomes of public servants, and sanctions such as fines, confiscation of illicit assets, or disqualification from holding certain positions. Moreover, international cooperation plays a critical role, as Ukraine is committed to implementing international standards, such as the requirements of the UN Convention against Corruption. An essential aspect is raising citizens’ legal awareness and their understanding of ways to counter corruption. Only through the synergy of legal, institutional, and social measures can significant reductions in corruption levels at the administrative level be achieved.
Keywords: адміністративні правопорушення; корупція; антикорупційне законодавство; НАЗК; прозорість; адміністративна відповідальність; превенція; міжнародна співпраця; Україна; administrative offenses; corruption; anti-corruption legislation; NAPC; transparency; administrative liability; prevention; international cooperation; Ukraine