Peculiarities of protection of rights and interests of heirs: theoretical aspects - Zaika, Y.O.; Kukhariev, O. Ye.; Кухарєв, О. Є.; Skrypnyk, V.L.; Mytnyk, A.A. (International Journal of Criminology and Sociology. – 2021. – № 10. – Р. 355-362, 2021)
Мета статті – виявити особливості захисту суб'єктивних цивільних прав спадкоємців у сфері спадкування. Це викликає необхідність використання спеціальних методологічних підходів, які дозволяяють виявити особливості захисту прав спадкоємців, а також методів дослідження, як догматичний, формально-логічний, систематичний, порівняльно-правовий. У статті аналізується визнання права власності на спадкове майно у судовому порядку та доводиться, що цей винятковий спосіб захисту застосовується за наявності перешкод до нотаріального посвідчення спадкових прав. Розглянуто найбільш типові та поширені спеціальні способи захисту прав спадкоємців: позбавлення права спадкування, визнання заповіту недійсним, зміна порядку набуття права спадкування, зменшення розміру обов'язкової частки у спадщині.

The purpose of the article is to identify the features of protection of subjective civil rights of heirs in the field of inheritance. This necessitates the use of special methodological approaches that will identify the characteristics of protection of the rights of heirs, as well as research methods such as dogmatic, formal-logical, systematic, comparative law. The article analyses the recognition of the right of ownership of inherited property in court and proves that this exceptional method of protection is used if there are obstacles to the notarization of inheritance rights. The most typical and widespread special ways to protect the rights of heirs are considered: removal from the right to inherit, invalidation of the will, change of the order of obtaining the right to inherit, reduction of the size of the obligatory share in the inheritance.
Keywords: успадкування; спадкові правовідносини; Цивільний Кодекс України; спосіб захисту; порушення прав; inheritance; hereditary legal relations; Civil Code of Ukraine; method of protection; violation of rights; наследование; наследственные правоотношения; способ защиты; нарушение прав